Agricultor: „nu dăm mâinile-n jos”

Un agricultor din satul Tartaul, raionul Cantemir, s-a pomenit cub tractorul pus sub sechestru, peste noapte, din cauza datoriilor la bancă. Nicolae Brăileanu spune că, acum câțiva ani, a decis să se întoarcă acasă, pentru a pune pe roate o afacere. Seceta însă și creditele i-au spulberat speranțele, iar acum s-a pomenit într-o situație complicată.

Nicolae Brăileanu, agricultor: „În 2014 am revenit acasă din Germania, cu peste 30 de mii de euro, pe care i-am investit în agricultură, iar după doi ani de secetă care ne-a lovit, de fapt mai mulți, 2019, 2020, 2022 și 2023 ne-am dus în jos, am luat credite. Anul acesta nu am putut face față creditelor și mi-a fost pus sechestru pe tractor. Au venit acasă, au pus sechestru pe el, nu mai pot pleca nicăieri”.

Agricultorul afirmă că discuțiile cu autoritățile și reprezentanții băncilor au fost mai productive, însă, deocamdată, nimic nu este cert.

Nicolae Brăileanu, agricultor: „Vreau să-i îndemn pe cei de peste hotare, care vor să vină cu bani, să face orice business, mai bine să nu investească, strângeți-i. Eu cu banii mei am rămas dator în Republica Moldova”.

Nicolae Brăileanu spune că mai cunoaște agricultori afectați de criza din domeniu.

Nicolae Brăileanu, agricultor: „Nu dau mâinile în jos, vreau să fiu patriot și voi lupta până la urmă. Acum hotărâm soarta copiilor noștri. Dacă dăm mâinile în jos, copiii noștri nu mai au la ce se întoarce. Suntem o țară agrară și pe asta punem temelia”.

Fermierii protestatari s-au întâlnit în după amiaza zilei de vineri cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. La final, ministrul Agriculturii a anunțat că responsabilii de la minister, reprezentanții ODA și fermierii se vor întâlni cu băncile comerciale. Aceștia urmează să stabilească mecanismul și felul în care vor fi oferite creditele de 500.000 de lei garantate de stat.

Bolea a mai anunțat că, de marți, își va începea activitatea un grup de lucru care va analiza problema TVA-ului.