Agricultor: „În prezent, situația la cereale în Moldova este critică”

Seceta din toamna anului 2021 a cauzat un deficit de umiditate în sol care se încadrează în limite scăzute și foarte scăzute, aproape în toată țara.

Alexei Ivanov, din satul Mălăiești, Orhei, deține 330 de hectare de grâu, semănat în toamnă, cu o densitate de aproximativ cinci milioane de semințe la hectar. Și dacă în aceeași perioadă a anului trecut, grâul deja era înfrățit, acum, abia răsare.

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Umiditatea în sol, pentru grâu, este bună, dar dacă să zicem pentru roada anului viitor, este foarte mică. Practic, umiditatea în sol este la o adâncime de 30-40 de centimetri. Mai jos, în stratul II, umiditatea este aproape zero.”

Din această cauză, pe o bună parte din suprafețele de culturi semănate în toamnă, plantele au răsărit mai târziu și neuniform. Iar altele, după primele ploi, urmează să răsară în timpul iernii, ori chiar în primăvară, timpuriu.

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Avem boabe care nu au răsărit la suprafață. Totul depinde de primăvară. Dacă va fi o primăvară mai lungă și cu precipitații, o să avem speranța că la acelea vom avea trei-patru tone. Din experiența pe care o am, situația la cereale este critică.”

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „O parte din plante să zicem că sunt răsărite, iar o parte din boabe nici nu sunt încolțite. Atunci nu a avut umiditate, dar acum are umiditate, însă nu are temperaturi ridicate.”

ALEXANDRU LEAHU, JURNALIST AGRO TV MOLDOVA: „Pe o altă suprafață, de 64 hectare, semănată cu grâu la începutul lunii Octombrie, situația este mai îmbucurătoare, decât acolo unde semănătura a fost făcută câteva săptămâni mai târziu. Unele plante, deja au și câte trei-patru frați, iar asta datorita faptului ca premergătorul a fost rapița.”

ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Iată aici este grâu care este înfrățit, dar avem o parte din grâu care acum răsare. De aceea situația este variată. Undeva 70-75 % sunt deja în perioada de înfrățire, dar 25-30 %, care abia răsar.”

 O primăvară bogată în precipitații, doar asta ar putea fi scăparea ca să răsară tot grâul.

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Câți frați va face spicul, deja depinde mai departe de umiditate, de hrană de protecție și așa mai departe. Ar fi bine să facă toți trei câte un spic.”

 Potrivit agricultorului, aplicarea azotului în acest an va avea loc mai târziu față de anul trecut, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile pentru cultura de cereale. Prin urmare, acestea ar putea fi aplicate chiar și în martie-aprilie. Însă criza și prețurile exorbitante la fertilizanți le dă agricultorilor planurile peste cap.

 ALEXEI IVANOV, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Silitra amoniacală era anul trecut 6000-7000 tona, astăzi este 16 000-17 000. Nu mai vorbim și de altele. După cum văd, este și deficit pe piață de azot.”

 Specialiștii recomandă aplicarea îngrășămintelor cu azot în timpul iernii sau primăvara timpuriu, fiindcă acestea asigură plantelor o putere de regenerare și o creștere mai intensă.