Agricultor – exemplu în domeniul producției de material săditor

Andrei Ciobanu, un agricultor pasionat de creșterea materialului săditor din comuna Zaim, raionul Căușeni, a devenit un exemplu demn de urmat pentru colegii săi, scrie studio-l.online.
Cu o experiență de peste 25 de ani în domeniu, bărbatul a reușit să transforme o mică exploatație agricolă, într-un adevărat laborator de cercetare și producție de material săditor de înaltă calitate.

,,Mai întâi am sădit câțiva pomi și am văzut ce roadă dă. Am analizat dacă este rezistent pentru timpurile noastre și am început a planta livezile.”

De-a lungul anilor, fermierul a observat că lipsa de material săditor productiv și adaptat noilor condiții climatice afectează producția de fructe și calitatea acestora. Astfel, și-a concentrat eforturile în dezvoltarea unor soiuri de pomi fructiferi rezistenți la schimbările climatice, care să ofere recolte bogate, dar în același timp, un consum redus de apă și îngrășăminte.

Procesul său de producție se bazează pe cercetare științifică amănunțită și selecție minuțioasă a plantelor cu cele mai promițătoare caracteristici. Fermierul a colaborat cu cercetători locali și internaționali din Franța, Italia și Spania, contribuind astfel la dezvoltarea unor tehnologii avansate în domeniul horticulturii.

,,Până la vânzare muncim doi ani de zile la un pom. Necesită curățenie și ruperea lăstarilor, pentru a fi o tulpină cât mai groasă.”

În acest moment, livezile lui sunt concepute pentru a stimula biodiversitatea și pentru a minimiza impactul asupra mediului. Polenizarea naturală și utilizarea metodelor naturale de control al dăunătorilor sunt doar câteva exemple de practici durabile integrate în exploatația sa agricolă.

Popularitatea soiurilor sale inovatoare s-a răspândit rapid în regiune și chiar în afara ei.