Agricultor: „Avem de zece ori mai multe stații PECO decât ferme”
În Republica Moldova, zootehnia înregistrează de mai mulți ani o cădere semnificativă. Este unul dintre cele mai importante sectoare, dar și cel mai vulnerabil. Odată cu declanșarea războiului din Ucraina, peste problemele vechi s-au adăugat altele noi…
ANA PANCRAT, președinte, Asociația Fermierilor-Producători de Lapte: Dacă nu reușim să intervină statul cu niște facilități sau cu niște ajutoare imediate, riscăm să nu semănăm porumb, culturile furajere acum în primăvară și să nu mai avem lapte pe viitor.
SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: Oieritul în general la noi în ultimii ani este pe cale de dispariție. Nu facem față concurenței externe. Pe de o parte, noi avem Ucraina, care are energie mult mai ieftină, materie primă, semințe, ierbicide mai ieftine și pe de altă parte este România, unde este subvenționat, începând de la tehnică, utilaje, animale de ani de zile. Ei au dezvoltat fermele și noi nu putem să le face concurență.
În 2021, fermierii au primit pentru prima dată plățile directe per cap de animal. Au fost alocate peste 100 de milioane de lei.
ANA PANCRAT: Marea majoritate a producătorilor de lapte au primit subvențiile per cap de animal. Asta a fost o gură de aer în momentul în care tu te înăduși. Nu mai era posibil altfel. Seceta anului 2020 și pandemia ne-au pus pe burtă la pământ. Ce puteam noi să facem mai departe? Dacă producătorii de cereale au avut cultura întâi, ajutoare și au vândut produsul său ca grâu, au fost cazuri că dublu s-a ridicat prețul. Noi, consumând cerealele acestea, cum ne simțim? Neavând nici un ajutor absolut niciunul.
SERGIU STEFANCO: Noi avem nevoie mai mult în primăvară, mai ales că toate prețurile au crescut. Banii aceștia trebuie dați în primăvară, nu în toamnă. Noi în toamnă deja începem să avem un pic de venit, se mai adună niște bani și din altă parte.
Chiar dacă autoritățile au făcut modificări privind subvenționarea producătorilor agricoli pentru a impulsiona dezvoltarea domeniului și a spori investițiile, trendul negativ încă se menține, iar R. Moldova a ajuns să importe majoritatea produselor lactate și derivate din carne. Potrivit procesatorilor, țara noastră are un deficit de materie primă în jur de 167 de mii tone.
SERGIU STEFANCO, fermier, raionul Căușeni: Eu vă spun că noi nu avem ferme deocamdată în țară, avem, dar foarte puține. Noi avem în schimb stații PECO în jurul satelor, orașelor de 10 ori mai mult. Eu nu pot să înțeleg, suntem o țară agrară și noi avem atâtea stații PECO, în schimb noi nu avem ferme. Când eu eram mic copil, în sat erau ferme.
În aceste condiții, lactatele s-ar putea scumpi, dacă fermierii nu vor fi susținuți în cel mai scurt timp.
ANA PANCRAT: Am ajuns la concluzia că dacă nu avem în scurt timp nici un ajutor privitor la toate scumpirile, ajutor acum, în 10 zile, atunci noi vom fi nevoiți împreună cu procesatorul să ridicăm prețul la raft la consumator.
SERGIU STEFANCO: Ceea ce ține de domeniul oieritului, noi avem unicul venit, asta este carnea de miel și brânza de oi. Din câte am discutat cu producătorii, prețul se va ridica cu 25-30% comparativ cu anul trecut.
În Republica Moldova producția de lapte a scăzut de aproape cinci ori, faţă de anii ’90. Sectorul poate fi revitalizat, dacă vor fi făcute investiții reale.
Urmăriți emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela Rudenco, în fiecare luni, la 19:30!