Află de ce stau cocoțate găinile din gospodăria ta
Găinile sunt păsări fascinante din punct de vedere al comportamentului. Cutreieră zilnic prin curte, ne oferă momente de divertisment de neegalat și, poate cel mai important, ouă proaspete. În acest articol detaliem instinctul și comportamentul lor de a se cocoța pe stinghii în adăpost.
Strămoșii găinilor domestice de astăzi au fost păsările de junglă. Acestea își petreceau cea mai mare parte din zi cutreierând și ciugulind semințe, viermi, insecte și verdeață. La apus, zburau până la ramurile inferioare ale copacilo. Acolo rămâneau cocoțate peste noapte pentru a dormi, dar și pentru a se feri de prădători. Astăzi, găinile din curte fac aproximativ același lucru, folosindu-se de „instrumente” actuale. Evident, preferăm să le ținem în adăpost pentru a le ține în siguranță. Este important să le amenajăm sau să le punem la dispoziție „ramuri” artificiale pentru a le satisface instinctul de a sta cocoțate. Din acest motiv, în cele mai multe adăposturi sunt prezente stinghii pe care găinile se retrag la finalul zilei.
Cât de lungi trebuie să fie stinghiile?
Ca regulă generală, ar trebui să punem la dispoziția găinilor stinghii cu un spațiu de cel puțin 20 centimetri per găină. Chiar dacă nu pare mult, găinile vor sta cocoțate una lângă alta. Pe timpul iernii, vor sta lipite una de cealaltă pentru a-și conserva temperatura corpului. Puteți să folosiți și stinghii mai lungi. În cel mai rău caz, anumite părți vor fi nepopulate.
La ce înălțime de podea trebuie să fie instalate stinghiile?
Dacă în trecut păsările de junglă puteau să zboare și să stea cocoțate pe ramurile copacilor la 2-3 metri de sol, găinile noastre au o greutate corporală mai mare și sunt mai puțin „atletice”.
În interiorul adăpostului, stinghiile trebuie să fie montate la o distanță de 30-60 centimetri de podea. Cele mai multe găini pot ajunge și la înălțimi mai mari, dar există riscul de rănire, mai ales la păsările mai dezvoltate, în timp ce sar de pe stinghii.
Unele cotețe sunt prevăzute cu două sau trei stinghii montate la diferite înălțimi. Găinile vor prefera stinghia cea mai de sus, astfel că puteți asista la o mică hărțuială între păsări pentru ocuparea locurilor. Păsările vor folosi stinghia cea mai de jos pe post de scară pentru a se urca și coborî. Evident, există și situații în care găinile vor sări direct pe stinghia de sus.
Dacă se înghesuie prea mult și stau una peste alta este important să faceți puțin ordine. De ce? Este simplu. 70% din volumul de excremente este eliberat de găini în timp ce stau pe stinghii.
Chiar sunt necesare stinghiile?
Pe lângă satisfacerea instinctului de a sta cocoțate, stinghiile au și alte beneficii pentru găini.
- Găinile cocoțate se mențin uscate dacă podeaua este umedă sau în situațiile în care apa intră în coteț în timpul unei furtuni;
- Stinghiile oferă găinilor o anumită protecție față de dăunători și prădători, din moment ce păsările nu stau la nivelul podelei;
- Pentru că păsările stau împreună în timpul nopții, excrementele de pe podea vor fi concentrate într-un perimetru mic, iar adăpostul este mai simplu de curățat;
- Când stau cocoțate, găinile nu pot intra în contact cu găinațul, iar acest lucru este benefic pentru sănătatea lor.
Este important ca stinghiile să fie amplasate mai sus decât orice cutie de cuibărit. În momentul în care cuibarele și stinghiile sunt la același nivel, găinile vor prefera să se cuibărească în cutii. Acest lucru înseamnă că peste noapte cuibarele se vor umple cu găinaț.
Voi cum ați amenajat cotețul? Trimiteți-ne poze cu găinile din adăpost.