Află cum să faci compost. Iată câteva trucuri

Compost – Atunci cand ai o gradina sau o livada, resturile vegetale reprezinta mereu o problema de care trebuie sa te ocupi si pe care sa le gestionezi intr-un fel, scrie stiriagricole.ro.

Unii fermieri prefera sa le depoziteze intr-un loc, pentru a le arunca, in timp ce altii aleg metode mai riscante si dau foc materiei vegetale, insa exista o metoda prin care, nu doar ca vei scapa de aceste deseuri, ba mai mult, le vei transforma in materiale utile pentru cultura ta – realizarea de compost.

Avand in vedere scumpirea drastica a ingrasamintelor de toate felurile, realizarea unui fertilizant 100% bio, din resturi vegetale care nu isi mai au o utilitate, reprezinta o idee foarte buna. Si nici nu este una foarte consumatoare de timp.

In cele ce urmeaza iti prezentam metodele prin care poti realiza compostul in propria ta gospodarie.

Cum poti incepe sa faci compost?

Pentru a incepe sa faci compost, ai nevoie de resturi vegetale, precum crengi, coji de nuci, rumegus, aschii de lemn, frunze uscate, sau chiar si resturi de legume si fructe. Toate aceste materiale organice se vor depozita pe sol, avand grija sa asiguram o buna circulatie a aerului in gramada, pentru a favoriza descompunerea lor.

In cazul in care ai o curte mare, iar transportul vegetatiei poate fi dificil, poti sa te folosesti de o remorca motocultor, pentru a evita efortul fizic pe care l-ai depune daca ai folosi o roaba sau un carucior obisnuit. De asemenea, daca vegetatia salbatica are tendinta de a creste haotic in gospodaria ta, te poti folosi de o motocositoare cu roti, cu ajutorul careia sa o indepartezi, fara mari batai de cap. Vegetatia taiata poate fi, de asemenea, folosita pentru producerea de compost.

Principiul de producere a compostului este simplu si presupune amenajarea gramezii de resturi vegetale astfel incat microorganismele sa le consume si sa le transforme in nutrienti benefici pentru plante.

Ce resturi vegetale sa folosesti pentru un compost de calitate?

Pentru a obtine un compost echilibrat cu un continut optim de carbon-azot, care sa ofere un maxim beneficiu plantelor tale, este necesar sa urmezi o serie de reguli in ceea ce priveste alegerea resturilor vegetale.

Cu toate ca nu exista o reteta stricta pe care trebuie sa o urmezi, specialistii recomanda sa incercam folosirea unor resturi cu continut ridicat de apa, precum legume si fructe alterate, flori sau buruieni. De asemenea, se mai pot folosi si coji de ou, zat de cafea sau chiar si gunoi de grajd. Aceste resturi vor asigura aportul de azot din compostul nostru.

In acelasi timp, este nevoie sa adaugi si crengi, rumegus, coji de nuci sau alune, aschii de lemn sau frunze, pentru a asigura continutul de carbon al compostului.

In gramada creata, incearca sa nu arunci resturi animale, buruieni care au dezvoltat deja seminte sau produse din plastic, de ingrijire sau sanitare, pentru ca acestea vor dauna plantelor, atunci cand compostul va ajunge in sol.

Cum aranjam straturile de resturi vegetale pentru obtinerea de compost

Pentru a obtine cel mai bun compost, este recomandat sa aranjezi resturile vegetale pe straturi, in functie de nutrientii pe care fiecare dintre acestea ii va produce. Pentru rezultate cat mai bune, specialistii recomanda amplasarea succesiva a unui strat de azot, urmat de unul de carbon, pana la epuizarea resturilor vegetale.

Mai mult, este important ca straturile individuale sa nu aiba o inaltime mai mare de 15-20 de centimetri si sa ne asiguram ca fiecare este udat.

Cat dureaza descopunerea resturilor vegetale?

Singurul dezavantaj al producerii compostului in propria gospodarie este dat de perioada mare de care acesta are nevoie pentru a se descompune. De regula, obtinerea unui compost de calitate dureaza intre 6 si 12 luni.

Totusi, efortul tau va fi unul minim, iar singura lucrare necesara este intoarcerea, o data pe luna, a straturilor din gramada, pentru a aera compozitia si pentru a favoriza circulatia aerului, astfel incat sa grabesti procesul de descompunere si sa obtii un compost de calitate.

Atunci cand resturile s-au descompus, produsul final va avea un aspect de pamant, cu un miros puternic, precum cel intalnit in padure. Compostul poate fi transportat in zona de cultura, unde va fi aplicat preemergent, inainte de insamantarea de toamna.