Află 25 lucruri noi despre radiaţii, care îţi pot fi oricînd de folos
Cei mai multi oameni sunt de acord ca radiatia este periculoasa. Cu toate acestea in jurul acestui fenomen exista multe prejudecati.
1.Exista posibilitatea distrugerii sarcofagului care acopera reactorul de la centrala nucleara de la Cernobil. Acest lucru poate provoca o scurgere de radiatii.
2.La constructa garii Centrale din New York s-au folosit cantitati mari de granit. Din acest motiv nivelul radiatei depaseste chiar si standardele in vigoare in centralele nucleare.
3.In zona Cernobil cresc ciuperci numite Cryptococcus neoformans, care cresc foarte bine sub influenta radiatiilor.
4.Un fumator mediu primeste timp de un an, aproximativ doza de radiatii care ar putea sa o primeasca de la 30 proceduri de renghen. Acest lucru se datoreaza prezentei izotopilor radioactivi in fum.
5.24 decembrie 2004 pamintul a nimerit sub cea mai puternica eliberare de radiatie din istorie. Aceasta a venit de la o stea neutronica ce se afla la 50 de mii de ani lumina de planeta noastra.
6.Bananele au un nivel destul de ridicat de radioactivitate.
7.Inchizind ochii, astronautii vedeau uneori flash-uri luminoase. Acestea erau cauzate de radiatiile cosmice care cadeau pe retina.
8.La bord radiatia unui submarin este mai mica decit pe uscat.
9.Pilotii si insotitorii de zbor anual primesc o doza de radiatii mai mare decit lucratorii centralei nucleare. Prin urmare, acestia sunt clasificati oficial ca „lucratori in conditii de radiatii.“
10.O mina de uraniu este aproape la fel de radioactiva ca 10 banane.
11.Programul SUA de dezvoltare a armelor nucleare a fost numit „Proiectul Manhattan“. In cadrul acestui program, s-au pus in aplicare experimente destul de crude cu privire la efectele radiatiilor asupra oamenilor. De exemplu, bebelusii hraniti fulgi de ovaz radioactivi.
12.Ca parte a Proiectului Manhattan, Albert Stevens a primit o injectie de plutoniu. A murit 20 de ani mai tirziu si a devenit omul care a trait cea mai lunga perioada dupa o doza de radiatie.
13.Vladimir Pravik a fost unul dintre primii pompieri care a participat la stingerea centralei nucleare de la Cernobil. Se spune ca sub influenta radiatiilor, culoarea ochilor s-a schimbat de la maro la albastru.
14.Statele Unite ale Americii a incercat sa nege faptul ca zona bombardata atomic este expusa la contaminare radioactiva.
15.Radiumul, descoperit de Marie Curie, la inceput era utilizat peste tot, de la pasta de dinti pina la bomboane. Desigur, acest lucru a dus la probleme de sanatate.
16.Oamenii care locuiesc in apropierea centralelor electrice pe baza de carbune, primesc o doza mare de radiatii decit cei care locuiesc in apropierea centralelor nucleare.
17.La mijlocul secolului 20 in America a fost vindut un joc numit „Atomic Energy Lab Gilbert U-238“. In setul sau erau incluse mostre de uraniu 238.
18.In urmatorii citeva mii de ani, un sistem binar de stele WR 104 ar trebui sa devina o supernova. Aceasta versiune de radiati poate provoca o extinctie in masa pe pamint.
19.Steagurile americane de pe luna s-au topit complect din cauza radiatiilor solare.
20.Aproximativ 1% din electricitatea statică TV neajustata provine din radiatia cosmica de fond ramasa de la Big Bang.
21.Plantatiile de soia din zona de la Cernobil au dezvoltat o protectie anti-radiatii. Aceasta descoperire ar putea fi de folos oamenilor.
22.Dupa ce s-a studiat viata de la Cernobil si in alte zone de dezastre nucleare, s-a descoperit ca unele specii au supravietuit datorita mutatiilor genetice care au avut loc sub influenta radiatiilor.
23.S-a dovedit ca sunt persoane care emit mai multe radiatii decit telefonul sau mobil.
24.Arsenicul industrial din deseuri este mai daunator pentru oameni decit o cantitate similară din deseuri nucleare.
25.Suntem in mod constant expusi la radiatii, dintre care majoritatea sunt inofensive. Numai radiatia ionizanta este periculoasa in doze relativ mari (raze X, raze gamma etc).