Afacerile mici, afectate grav de pandemie

Creșterea animalelor este o muncă grea, a devenit dificilă mai ales acum când toate domeniile au fost afectate de lipsa precipitațiilor și pandemie.

Grigore Băleanu din satul Brăviceni, raionul Orhei, în 2016, cu forțele proprii și-a inițiat o afacere, în care a investit sute de mii de lei.

„Noi suntem în hala de creștere a iepurilor, rasa este Neozeelandeză, este o rasă de carne se întreține în cuștile acestea speciale gândite de savanții italieni, dar sistema este californiană, ca și rasa. Aici sunt puse două etaje pe o parte și două pe altă parte sub formă de tablă de șah și asta se numește sistema de întreținere californiană”, povestește GRIGORE BĂLEANU, crescător de iepuri.

Până anul trecut, totul mergea ca pe roate, iar producția o vindea la mai multe rețele comerciale din raionul Orhei și municipiul Chișinău.

Momentan, fermierul este însă în prag de faliment. Din cauza pandemiei, cumpărătorii au reziliat contractele, iar fermierul a rămas cu animalele în hală.

„Și noi ne gândim că am ajuns la aceea că am crescut și nu avem cui realiza. Am în total peste 100-150 de capete spre realizare, măcar și azi, dar cui? Aceștia trebuiau de mult vânduți și aceea se vede că sunt reținuți și sunt numai cheltuieli pe mâncare, numai cheltuieli, venit nu-i. Pierderile nu le-a calculat, dar ele sunt simțitoare. Imaginați-vă că furajele dacă înainte se cumpărau cu 2,70 orzul, grâul, așa erau prețurile, unde găsim noi acum cu 3 le, totul este 4 și ceva, dar noi carnea o realizăm cu același preț”, adaugă fermierul.

În acest an, a scos bani din buzunar și pentru a-și construi un departament specializat de prelucrare a cărnii, cu gândul că producția și vânzările vor crește și își va putea acoperi rapid cheltuielile.

„Pe aici se dă, aici se sacrifică la măsuța asta, după asta se pune la maturizare aici și stă până se formează o peliculă de maturizare, după maturizare noi o punem la camera de răcire în partea cealaltă. Acolo sunt două camere cu o capacitate de 120 de kilograme de carne”, mai spune GRIGORE BĂLEANU.

Totuși, Grigore speră că măcar în perioada sărbătorilor de iarnă va crește cererea la carnea de iepure și ar putea să-și salveze businessul.

„La Anul Nou, mai sunt care mai îndrăznesc că mai consumă, iar pe la Anul Nou noi îi avem pe aceștia, iată acum au 2 kilograme și pe la Crăciun, pe 7 ianuarie, dar aceștia îs chiar de azi de dat și stăm și ne gândim dacă are rost să ne mai ocupăm ori nu, că îți trece pofta când vezi că rezultatul este și nu îl poți realiza până la urmă”, menționează acesta.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în 2020 numărul animalelor au scăzut cu15 procente.