Afacere de succes cu cavarma

Soții Bratu au investit banii de la nuntă într-o afacere. Așa a început activitate în domeniul oieritului în satul Slobozia Mare, raionul Cahul. La început aveau câteva mioare, acum au peste 200.

Au decis să producă și cavarma, un gen de salam fabricat din carne de oaie, pentru a putea ieși pe piața locală cu acest produs solicitat relatează ziuadeazi.md

„Începând să mergem la târguri, am observat că produsul nostru (cavarmaua n.r.) este foarte apreciat de consumatori, un produs natural. De aici a venit un start oarecare ca să aplicăm la proiectul GAL pentru a face produsul nostru în condiții igienice și conform condițiilor ANSA.”

Marcela Bratu, producător s. Slobozia Mare, r. Cahul

În fiecare an se face o revizie a animalelor, iar cele care nu sunt productive pentru lapte, sunt sacrificate. Acum, grație suportului financiar din cadrul unui proiect, familia Bratu își poate dezvolta business și crea un produs natural, după rețeta tradițională, dar care corespunde tuturor cerințelor sanitare.   

„Acest proiect pentru noi a venit ca o gură de oxigen, sunt foarte benefice deoarece noi cu banii noștri proprii nu reușim să facem așa investiții doar ce vedeți ridicată e construcția. Ce ține de utilaj nu era să ne putem permite deoarece suntem la început de drum.”

Investițiile au foct direcționate în procurarea utilajului pentru prelucrarea cărnii de oaie dar și în amenajarea camerei de sacrificare și a zonei de producere .

„Aici va fi camera de sacrificare a animalelor, iar aici e camera unde se va produce cavarmaua, așa și se numește Cavarma de Slobozia Mare – Miorița.”

Cavarmaua de Slobozia Mare ”Miorița” se deosebește prin faptul că este preparată doar din carne naturală în propriul ei suc și seu. Adaosuri se fac doar de boiaua de ardei roș și sare.

„Grație proiectului vom capsa cavarmaua cu un aparat special iar prepararea acesteia se va face la o plită modernă cu hotă și frigidere profesionale.”

Proiectul familiei Bratu din Slobozia Mare este finalizat. Acum se încheie lucrările de amenajare a camerei de sacrificare și dotarea zonei de producere. Ei planifică să realizeze și un master clas pentru a arăta cum se prepară o cavarma autentică, ca la Slobozia Mare.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Nu este disponibilă nicio descriere.