Aerul care ne poate ucide

Nivelul de poluare a aerului în Moldova, văzut din spațiu, este relativ scăzut în comparație cu alte țări europene și cu vecinii noștri.

Cel puțin, asta arată datele publicate de WorldFromSpace, după ce în premieră pentru ţara noastră, Agenția Spațială Europeană a cartografiat poluarea aerului cu ajutorul celui mai performant satelit meteo din lume.

Concentrațiile de dioxid de azot în Republica Moldova sunt, în general, scăzute. Au fost constatate valori ridicate la Chișinău și în împrejurimi, în vecinătatea graniței cu Ucraina, în special acolo unde este amplasată centrala electrică Cuciurgan, precum și în jurul municipiilor Tiraspol și Râbnița.

Valorile dioxidului de sulf sunt reduse în republică, cu o creștere modestă doar în apropierea capitalei.

Distribuția monoxidului de carbon este relativ similară în toată Moldova, în regiunile Bender, Cahul, Glodeni și Chișinău, se înregistrează cele mai mari concentrații medii.

Deși potrivit studiului, calitatea aerului la noi este mai bună față de majoritatea statelor europene, s-a constatat, de asemenea, că există mai mulți poluanți ce nu sunt observați în prezent de satelitul Sentinel 5P, dat pot fi, totuși, identificați prin măsurători la sol.

Printre consecințele aerului toxic asupra sănătăţii oamenilor se numără: bronşitele acute şi cronice, crizele de astm, bolile cardiovasculare, alergiile la polen, cancerele pulmonare şi ale căilor respiratorii şi afecţiunile aparatului reproducător.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului provoacă moartea a șapte milioane de oameni în fiecare an. 90 la sută dintre cei care își pierd viața provin din țări cu venituri scăzute.

În timp ce poluarea nu este întotdeauna vizibilă cu ochiul liber, ea este impregnată „picătură cu picătură” de corpurile umane până la un punct în care nu mai există cale de întoarcere.

Analiza a fost realizată de PNUD în colaborare cu Agenția Spațială Europeană în perioada instituirii măsurilor de restricție, în contextul COVID-19, însă acoperă și seturi de date istorice complexe (începând cu anul 2017).