În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45% din consumul final de energie în țară, iar conștientizarea propriului consum este primul pas în direcția economisirii energiei. Adesea, utilizăm energie fără să ne gândim la cantitatea consumată sau la impactul asupra mediului.
Adoptarea unor obiceiuri simple, dar și eficiente, poate contribui la reducerea consumului de energie fără a se renunța la confortul în casă:
- Deconectați din priză aparatele electrice când nu le mai folosiți. Încărcătoarele lăsate în priză pot reprezenta până la 10% din factura de electricitate;
- Stingeți luminile și aparatele electrice când ieșiți din încăpere.
- La achiziționarea de electrocasnice, ghidați-vă după eticheta energetică și alegeți produse cu consum redus de energie;
- Înlocuiți becurile incandescente cu becuri LED, care au un consum mai mic și o durată de viață mai lungă;
- Când gătiți, utilizați un capac pentru a menține căldura în interiorul vaselor și a reduce consumul de energie;
- Pentru eficiența frigiderului, evitați amplasarea lui lângă cuptor sau calorifer și setați temperatura corespunzător (3-5°C pentru frigider și -18°C pentru congelator).
- Utilizați mașina de spălat doar când este plină pentru a economisi energie la încălzirea apei;
- Investiți într-un termostat inteligent pentru a regla automat temperatura în locuință.
Amintim că Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de implementare a politicii de stat în eficiența energetică, performanța clădirilor și valorificarea surselor de energie regenerabilă.