Adunarea Generală a Asociaţiei “Moldova Fruct” a reunit peste 100 de producători şi exportatori autohtoni
Peste 100 de producători şi exportatori de fructe, alături de parteneri de dezvoltare şi reprezentanţi ai autoritătilor publice de resort au participat la data de 14 martie la Adunarea Generală a Asociaţiei “Moldova Fruct”, un eveniment anual de referinţă pentru sectorul fructelor din Republica Moldova.
În cadrul reuniunii, au tost prezentate realizările anului 2024, analizate provocările cu care se confruntă producătorii de fructe şi trasate direcţiile strategice de lucru pentru 2025.
„În ciuda investitiilor si a tehnologiilor moderne, sectorul fructelor din Republica Moldova a înregistrat, în 2024, o scădere a productiei cu aproape 14 la sută, fiind afectat de conditii climatice nefavorabile si politici insuficient consultate cu reprezentantii industriei. Aceste provocări pun în pericol dezvoltarea durabilã si competitivitatea sectorului.”, a declarat Vitalie Gorincioi, presedintele Asociatiei.
Mariana Pîslaru, vicepreşedintele „Moldova Fruct” spune că membrii Asociaţiei muncesc zi de zi, fiecare personal în parte, pentru a dezvolta Asoaciaţia.
MARIANA PÎSLARU, vicepreşedinte Molodva Fruct:
Muncim să le explicăm oamenilor ce este o asociaţie, cum trebuie să munceşti în asociaţie, care sunt beneficiile unei asociaţii. Muncim să convingem oamenii că doar uniţi putem face o agricultură performantă.
Viorel Chetrari, reprezentantul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) la eveniment a spus că agenţia are o colaborare strânsă cu „Moldova Fruct” în ceea ce priveşte eliberarea certificatelor fitosanitare pentru export.
VIOREL CHETRARI, ANSA, Direcţia Protecţia Plantelor:
“ANSA şi Direcţia de Protecţie a Plantelor colaborează cu Asociaţia „Moldova Fruct” în vederea efectuării controlului fitosanitar în perioada de vegetaţie, inclusiv eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul mărfurilor peste hotare.”
Asociatia a înaintat o rezolutie institutiilor statului şi partenerilor de dezvoltare prin care solicită:
• Actualizarea legislatiei pentru a asigura accesul la toate sursele de apă, inclusiv cele subterane;
• Sprijinirea implementării standardelor UE de calitate şi sigurantă alimentară, cu accent pe utilizarea responsabilă a produselor fitosanitare;
• Garantarea unui cadru echitabil de subvenţionare pentru producătorii de fructe, aliniat la politicile Uniunii Europene;
• Evitarea incongruenţelor fiscale şi exceptarea de la taxa pentru poluare a ambalajelor destinate exclusiv exportului;
• Intervenţia Guvernului în negocierile cu UE pentru liberalizarea permanentă a exporturilor de fructe şi struguri proaspeti;
• Modificarea legislatiei privind fermierii şi grupurile de producători pentru a le facilita accesul la pietele de desfacere şi servicii;
• Crearea unui cadru legal predictibil pentru dezvoltarea serviciilor post-recoltare şi stimularea investitiilor în sectorul agricol;
• Exceptarea anumitor prosumatori de la noile restrictii privind remunerarea energiei produse şi revizuirea legislaţiei aferente.
Asociatia „Moldova Fruct” reprezintă peste 290 de producători, exportatori şi procesatori de fructe şi are drept obiectiv dezvoltarea întregului sector horticol.
Citiți mai mult:
Vapor cu viței blocat pe mare: animale ajunse într-o stare deplorabilă
Înghețurile de primăvară amenință livezile. Cum își protejează fermierii culturile?
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.