“Adio, pică frunza”. 50.000 de lei la arderea frunzelor

Toamna este un anotimp bogat prin culori și roade, însă mormanele de frunze uscate împânzesc grădinile, livezile și câmpurile. Ce se întâmpla cu tot frunzișul și în special la sate? Este un obicei de a le da foc, fără a-și da seama de daunele aduse mediului înconjurător. Potrivit specialiștilor, cel mai inofensiv ar fi să le ducem la gunoi, sau să le compostăm pentru ca mai apoi să le folosi în calitate de îngrășăminte.

Cristina Gheorghița, inspector superior, Inspectoratul pentru Protecției Mediului: „Alternativa pentru arderea frunzelor este utilizarea ca îngrășăminte, ca compost, toată această procedură o poate organiza fiecare cetățean acasă, în ograda sa. Frunzele sunt depuse în saci, are loc putrefacția după care spre primăvară pot fi utilizate ca îngrășământ.”

Inspectoratul pentru Protecția Mediului îi îndeamnă pe cetățeni să renunțe la obiceiul de a da foc la frunze, alternativa acesteia poate fi fermentarea și utilizarea ca îngrășământ natural pentru culturile agricole din gospodărie.

Cristina Gheorghița, inspector superior, Inspectoratul pentru Protecției Mediului: “Primarii și administrația locală în perioada de toamnă, organizează rampe de colectare a resturilor vegetale, fiecare cetățean se poate adresa la administrația publică locală, astfel, se oferă un depozit pentru frunze, sau chiar în curte pot depozita resturile vegetale pentru obținerea unui compost.”

,,Eu nu strâng frunzele și nu le ard. Eu știu asta de la părinții mei, grădina se sapă cu hârleț(cazma) sau furca și frunzele se duc în pământ. Sunt ca îngrășăminte, ele conțin iod. Le strângi, le pui în saci mari și frunzele acolo se putrifică și apoi le împrăștii înapoi. Ele își îndeplinesc funcția de îngrășăminte, e mai natural ca acestea care le cumperi.”

“Nu ar fi bine să ardem frunzele, mai bine să găsim un loc potrivit, să le păstrăm ca îngrășăminte, humus. Niciodată nu dădeam foc, săpam, le puneam în gropi și obținem îngrășăminte. Fiindcă arzând frunzele, respirăm aerul ce ne dăunează. Părerea mea, nu e bine să ardem frunzele. Decât să dai bani pe îngrășământ, mai bine noi să-l facem”, au spus cetățenii.

Deși se pedepsește arderea resturilor vegetale, oricum moldovenii o fac. Pentru a spori gradul de conștientizare, autoritățile amenință cu amenzi de zeci de mii de lei.

Cristina Gheorghița, inspector superior, Inspectoratul pentru Protecției Mediului:,,Acum s-a mărit considerabil amenda: de la 200 până la 300 unități contravenționale, 10.000-15.000 de lei, pentru persoanele fizice. Iar pentru cele juridice: de la 600 la 800 unități contravenționale (30.000 – 50.000 lei). Amenda este considerabilă, însă în raport cu impactul arderii resturilor vegetale, este mică.”

Totodată, Inspectorii de mediu îndeamnă cetățenii ca atunci când observă contravenții, să-i apeleze, pentru documentarea cazurilor și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.