Acțiune de informare pentru atenuarea crizei energetice
Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Compania Volta și rețelele de magazine electrotehnice, lansează o campanie de informare privind măsurile de eficiență energetică pentru reducerea consumului de energie electrică și termică în contextul necesității întreprinderii măsurilor orientate spre atenuarea efectelor negative.
În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45% din consumul final de energie în țară. Consumul de energie poate fi redus nu doar prin investiții majore în infrastructură sau izolarea termică a pereților, dar și cu ajutorul unor măsuri de eficiență simple, inclusiv prin promovarea unui consum responsabil de energie, care va aduce atât beneficii pentru bugetul familiei, cât și va duce la reducerea consumului de energie pe țară și, respectiv, a dependenței energetice a acesteia.
În acest sens, reprezentanții AEE, au desfăşurat o acţiune de informare a cetăţenilor și au împărțit pliante care conțin informații despre posibilitățile de economisire a energiei electrice și termice și totodată, au fost distribuite becuri de tip LED, care au consumul redus de electricitate, în comparație cu becurile tradiționale.
AEE își propune să distribuie mai multe materiale informative care conțin informații privind cele mai frecvente măsuri de eficiență energetică pentru a eficientiza consumul de resurse energetice, vor fi organizate ședințe informative, cât și alte acțiuni.
Inițiativa AEE privind măsurile de eficiență energetică se aliniază Campaniei Naționale de consum moderat a energiei electrice „Pot controla factura”, lansată în septembrie curent, de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Mai multe detalii referitor la conținutul campaniei și informații actualizate privind consumul de energie pot fi consultate pe site-ul controlezfactura.gov.md.
Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.