Acord de colaborare privind digitalizarea agriculturii din Moldova

Un acord de parteneriat a fost semnat între Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Proiectul are drept scop dezvoltarea prin digitalizare și modernizare a sectorului agricol din Republica Moldova.

Potrivit partenerilor, în iunie va fi lansat Programul de asistență, cu un buget total de 10 milioane lei, acordat în mod egal de ambii parteneri.

SCOTT HOCKLANDER, directorul misiunii USAID în Republica Moldova: „Inițial, FTI  va contribui cu cinci milioane de lei. La fel va fi din partea Ministerului. USAID susține un asemenea parteneriat. Este parte din viziunea domnului ministru este să transforme acest sector. Și, repet, este o onoare și un privilegiu să fiu aici ca să dăm start acestui parteneriat.”

Membrii acordului au promis că vor veni cu soluții financiare optime pentru digitalizarea procesului de recoltare, producere, dar și post-producere.

Maxim Popov, director executiv, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii: „Sunt convins că digitalizarea agriculturii are doar efecte benefice pentru țara noastră. Vreau să privesc acest proiect ca o investiție a Guvernului Republicii Moldova împreună cu USAID pentru fermierii din țară. Consider că competitivitatea și productivitatea au doar de câștigat.”

Potrivit Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, pentru fermieri la nivel micro, avantajele programului constituie în primul rând posibilitatea de reducere a costurilor prin optimizarea alocării de produse fitosanitare datorită digitalizării, dar și sporirea calității produselor care le va oferi pe piață. Totodată, aceștia vor avea posibilitatea de a se alinia piața externă la standardele internaționale de produse.

Maxim Popov, director executiv, Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii: „Începând cu luna iunie, o să dezvoltăm și manualul operațional pentru finanțarea fermierilor. În decurs de trei săptămâni o să avem un meniu de tehnologii care să-l oferim fermierilor pe aceleași principii de finanțarea competitive, cele mai ieftine din țară.”

 Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gheciu a salutat inițiativa și consideră că acest proiect va fi o oportunitate pentru fermierii cu experiență, dar și pentru tinerii antreprenori.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Odată cu digitalizarea sectorului, el va deveni mult mai atractiv și pentru tineri, deoarece ne dorim ca mai mulți tineri să se includă în acest proces. Bineînțeles că Ministerul Agriculturii prin politicile sale a demarat un șir de inițiative pentru a face sectorul mai atractiv pentru tinerii agricultori.”

Proiectul „Tehnologiile Viitorului” în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului. Proiectul are un buget total de 32,8 milioane de dolari și va fi implementat timp de 5 ani.