Achiziția de îngrășăminte pentru 2022 – ce pot face fermierii?
Criza îngrășămintelor va avea un impact semnificativ asupra planificării culturilor de primăvară, dar mai ales asupra randamentelor. În ciuda prețurilor mari, aproape nu există nimic de cumpărat. Deci, ce pot face fermierii?
Fermierii se confruntă în prezent cu decizii de afaceri dificile. Prețurile de achiziție pentru îngrășăminte și alte inputuri explodează. Totuși nu este nimic de cumpărat. În același timp, costul producției agricole crește vertiginos. Fermierii din întreaga lume trebuie să plătească prețuri record nu numai pentru îngrășăminte, ci și pentru pesticide , motorină, electricitate , precum și pentru mașini și echipamente. Cum poți reacționa la această criză gravă?
În orice caz, mulți fermieri sunt foarte preocupați de evoluția pieței îngrășămintelor. Cum ar trebui să se aprovizioneze pentru 2022; vor fi prețurile acceptabile? Două intrebări la care, momentan, cu greu putem da un răspuns. În prezent, prețurile la îngrășămintele cu azot sunt de trei patru ori mai mari decât în anul precedent. Și piețele futures pentru cele mai importante tipuri de îngrășăminte din SUA și Orientul Mijlociu arată prețuri cel puțin la fel de mari pentru primăvara anului 2022. Deci nicio perspectivă de relaxare.
De exemplu, ureea cu livreare în noiembrie costă 780 USD pe tonă în cele mai importante porturi din SUA. Pentru luna decembrie se percep deja 820 USD pe tonă, iar pentru perioada ianuarie-martie 2022 prețul ureei va crește și mai mult: la 840 USD pe tonă!
Prețuri și mai mari pot fi găsite, de export, în Egipt. Acolo se cer 910 USD pe tonă pentru noiembrie și 895 USD pentru primăvară.
În orice caz, aceste cifre arată un lucru pentru fermieri: în prezent nu există niciun semn de relaxare a situației pe piața îngrășămintelor – cel puțin nu până în primăvara anului 2022.
Cert este că criza îngrășămintelor va avea un impact semnificativ asupra planificării culturilor de primăvară, dar mai ales asupra randamentelor cerealelor de toamnă. Trebuie pusă la punc și o bună strategie de achiziții (dacă există resurse financiare), având în vedere deficitul permanent. Doar așteptarea nu ajută!
China și Rusia au impus interdicții de export
Și situația se înrăutățește! China a interzis exporturile de îngrășăminte până la noi ordine sau le controlează extrem de strict – dar chinezii sunt un exportator important de îngrășăminte în întreaga lume. În plus, Rusia, un alt mare exportator, va reduce exporturile de îngrășăminte cu azot în următoarele șase luni pentru a reduce orice creștere suplimentară a prețurilor alimentelor de pe piața internă rusă, a declarat prim-ministrul rus săptămâna trecută.
În același timp, prețul gazelor naturale – care este necesar pentru producerea îngrășământului cu azot – rămâne extrem de ridicat. Și iarna încă nu a venit. Mulți producători mari de îngrășăminte europeni precum Yara, SFK Piesteritz sau BASF și-au redus drastic producția.
Gazul reprezintă aproximativ 80% din costul de producere a îngrășămintelor, iar prețurile sunt de patru până la cinci ori mai mari decât în mod normal, potrivit grupului industrial Fertilizers Europe. Din punctul lor de vedere, „producția sau vânzarea nu merită”, deoarece, în ciuda prețurilor record la îngrășăminte, costurile de producție nu sunt acoperite. Problemele masive de logistică și lanțul de aprovizionare au contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor la îngrășăminte.
Recalcularea dozelor de îngrășăminte
Prețurile la îngrășămintele cu azot, unul dintre cele mai importante îngrășăminte pentru creșterea randamentelor la grâu, porumb, rapiță și alte culturi, sunt acum la niveluri record. Desigur, o creștere a prețurilor la îngrășăminte de cel puțin trei față de anul precedent este un lucru frustrant – și pune o presiune uriașă asupra bugetelor fermierilor.
Fermierii ar putea transfera consumatorilor costul mai mare al îngrășămintelor sub forma unei producții mai scăzute a culturilor și a prețurilor mai mari ale materiilor prime pentru industria agroalimentară.
În SUA, de exemplu, prețurile mari la îngrășăminte ar putea însemna o recoltă de porumb mai mică. Porumbul are nevoie de mai mult azot decât alte cereale, așa că fermierii ar putea încerca să reducă costurile alegând culturile de soia sau grâul de primăvară.
Așadar, este necesară verificarea planurilor de cultură (acolo unde este posibil) și recalcularea dozelor de azot (N), fosfor (P) sau potasi (K). De exemplu, porumbul are absolut nevoie de N pentru a crește corect, dar există posibilitatea de a reduce puțin P&K.
„Produsele ieftine au dispărut de mult”
Administratorii fermelor ar trebui să preleve, de asemenea, mostre de sol pentru a-și revizui planurile de fertilizare pentru a vedea ce este important pentru anul de recoltă care urmează. Cealaltă opțiune este un alt plan de cultură. Cerealele de toamnă și rapița sunt deja în pământ și zarurile sund deja aruncate.
În SUA, însă, lucrurile stau altfel. Marea întrebare de acolo: soia, grâul de primăvară și alte culturi vor câștiga mai multă suprafață în detrimentul porumbului din cauza prețurilor îngrășămintelor? Dan Cekander, un fermier cultivator de soia și porumb, de a patra generație, din centrul Illinois, a declarat pentru Bloomberg că nu a văzut niciodată prețurile îngrășămintelor atât de mari.
La mijlocul lunii octombrie, el se gândise să cumpere îngrășăminte cu azot pentru 880 de dolari pe tonă – față de 504 de dolari pe tonă pe care i-a plătit anul trecut. Dar el fertilizează mai ales primăvara, așa că a decis să amâne achiziția. Doar două săptămâni mai târziu, prețul a urcat la 1.320 de dolari, a spus el. „Produsele ieftine au dispărut acum”, a spus Cekander, care poate acum își schimbă planurile obișnuite.
Cultivarea porumbului va avea de suferit și în Europa – dar la fel și cerealele de toamnă. Administratorii fermelor trebuie acum să își analizeze costurile estimate pentru 2022. În orice caz, acum este momentul să dezvoltăm strategii pentru 2022 și să ne gândim la diferite scenarii pentru a vedea implicațiile financiare.