În ziua de azi, totul se globalizează, inclusiv, felul în care vorbim. Limba română, pentru care generații întregi au luptat pentru a o repune în drepturi, s-a internaționalizat și am ajuns să vorbim mai mult păsărește, adoptând, cu sau fără voia noastră, o seamă de cuvinte, cunoscute sau mai puțin cunoscute.
„ – Ce înseamnă leasing?
– Asta pe medici să întrebi, ei mai bine știu.
– Ce înseamnă futurist?
– Asta se spune despre cei care sunt fluturatici. Aceștia din parlament toți sunt așa, și pe deasupra, bolnavi de cap.”
„Nu știu ce e asta leasing, shopping, la fel. Am auzit numai de TikTok, dar eu nu sunt cu politica, nu pot să zic nimic de el. Facebook, asta-i pe rusește sau moldovenește?”
Ceea ce pentru tineri este deja un stil de viață, pentru oamenii mai în vârstă, e un nou mod de comunicare. Pentru că vremurile în continuă schimbare îi impun să accepte diverse cuvinte în vocabularul uzual, chiar dacă, dintru început, li se par ciudate.
„Eu nu prea sunt cu vorbele acestea, n-am auzit de Facebook și TikTok, da’ ce-i asta?”
„- Ați auzit de influenceri?
– Mie îmi place acesta de la Dora SHOW, Emilian Crețu ori cum îi mai zice?…”
La 18 ianuarie este marcată Ziua Internațională a Vocabularului. Cel mai lung cuvânt în limba română este din domeniul medical și are 44 de litere.
Indiferent ce vocabular dețineți, să aveți mereu la îndemână cuvinte nu neapărat noi și sofisticate, dar măcar de bun simț.