A scăzut producția de caise și piersici
Producția de caise a scăzut cu 32%, iar la piersici de peste 13%. Acest lucru este cauzat de înghețurile și ploile cu grindină din această primăvară, declară reprezentanții din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Vânzătorii de la Piața Centrală spun că prețurile la piersici s-au majorat de 2-3 ori, scrie radiomoldova.md.
Dacă anul trecut un kilogram de piersici costa 8 lei, anul acesta cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar minim 25 de lei, au precizat vânzătorii de la Piața Centrală. Potrivit lor, în raionul Ștefan Vodă, producția de piersici a fost afectată în proporție de 80 la sută din cauza înghețului și a ploilor cu grindină.
„Anul trecut un kilogram de piersici costa 8 lei, anul acesta cumpărătorii trebuie să achite 25-35 de lei.”
„Piersicile au avut de suferit din cauza ploilor cu grindină și din cauza înghețului. Anul acesta, oamenii trebuie să scoată din buzunar 25 de lei pentru un kilogram. Piersicile mai mari sunt mai scumpe. Producția de piersici a fost afectată în raioanele Ștefan-Vodă, Căușeni, Cahul”.
În timp ce unii cumpărători cred că fructele de import sunt mai ieftine decât cele locale, alții spun că prețurile sunt accesibile, iar munca agricultorilor trebuie apreciată.
„Câte livezi sunt în paragină? Fructele de la piață sunt scumpe. Condițiile meteorologice au influențat majorarea prețurilor. Atunci când copacii de piersic și cais erau înfloriți, albinele nu puteau să-și depună polenul din cauza ploilor. Motorina este scumpă, evident că trebuie să aibă și vânzătorii un profit”.
„Kilogramul de piersici nu este scumpi, salariile și pensiile sunt mici. Agricultorii lucrează mult ca să aibă o producție calitativă”.
„Prețurile la fructe sunt mari, anul trecut au fost mai ieftine”.
Cei mai afectați de înghețuri și grindină au fost caișii și piersicii, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban. Cei mai afectați copaci de caiși au fost în partea de nord a țării. Secretarului de stat, susține că în multe cazuri agricultorii insistă să planteze copaci de caiși sau piersici acolo unde condițiile meteorologice nu sunt favorabile.
„Din cauza înghețurilor care au avut loc în această Primăvară cei mai afectați au fost copacii de cais și piersic. Pentru anul 2023, caisele au o pierdere de aproximativ 32%, iar la piersici 13,2% din recolta preconizată”.
Vasile Șerban a mai adăugat că în acest an vom avea un plus de producție agricolă de 13% deoarece a crescut producția la măr, cireș și vișin.