A rămas unicul meșter de buciume din țară

Buciumul este un instrument muzical folosit, îndeosebi, de păstorii români din munți. În trecut, dacii și romanii îl utilizau pentru a prevesti năvălirea inamicilor și a semnala conflictele militare. Instrumentul și-a găsit locul și în părțile noastre, însă puțini sunt cei care îl confecționează. Echipa Agro TV a fost în vizită la Andrei Tihon – unicul meșter de buciume din Moldova.

„Asta era anii 1987, 1986 când eu făceam primele buciume și erau în prelucrare abia. Eu mă străduiam să aud de el, să văd cum este, cum este tubul, cum se unesc. Toate desenele, schițele au fost făcute de mine. Primul bucium l-am făcut de 1,70. Nu știam eu de ce mărime să îl fac, am luat și eu o mărime așa care mi s-a primit și mi s-a primit așa ca primul.” a menționat ANDREI TIHON-meșter de buciume.

Meșteșugarul și-a amenajat un atelier chiar în curtea casei din satul Neculăieuca, raionul Orhei. Încăperea are trei camere, iar în fiecare dintre ele, este realizată o anumită etapă a procesului de creație.

„Camera aceasta este prima de pregătire a materialului. Camera unde este cel mai mult praf, fără praf, nu se primește lucrarea. Aici, aducem scândurile și le prelucrăm, geluim la strungul acesta. Aici, este materialul, pe care l-am pregătit, îl facem frumușel, ca să fie fără cioturi. Îl selectăm și pregătim pentru a face bucium.” a menționat ANDREI TIHON-meșter de buciume.

Meșterul recunoaște că munca efectuată exclusiv manual este migăloasă. Pentru a finaliza o lucrare, are nevoie de circa o săptămână de lucru intens.

„Este o etapă manual grea, unde trebuie de ținut cont și de grosime, ca să fie exactă. Eu fac de 5-6 milimetri grosime a tubului, pentru că de altfel este imposibil. El este lung tare și dacă este gros, este greu, dar și sunetul este mai greu și nu răsună bine. Este ca o chitară fină și subțire, așa și el, dacă sunt subțiri și sunetul se transmite bine, dar dacă sunt groși atunci se astupă.” a menționat ANDREI TIHON-meșter de buciume.

Cunoaște în detalii fiecare etapă de confecționare. Pentru munca asiduă, a primit titlul de meșter popular, iar în 2017 – de meșter faur. În cei 35 de ani de activitate, lemnarul a participat la multe expoziții în țară, dar și peste hotare.

„Este cerere, sunt la diferite ansambluri, diferite restaurante. Cadouri, fac cadouri oamenii, la oameni deosebiți. La vreo 300 de buciume am făcut precis, în toată viaţa mea. Eu nu aș spune că este mult, dar nici puțin nu este, fiindcă el nu se face așa de ușor. Dacă va fi cererea mare la buciume, eu singur nu voi face față și voi avea nevoie de o persoana ca să facă o operațiune cât de simplă măcar, nu chiar ca finisarea lor.” a menționat ANDREI TIHON-meșter de buciume.

Zilnic este prezent în atelier, unde face ca lemnul să cânte. Instrumentele sale au ajuns în aproape toate țările din Europa și chiar peste ocean. Se simte mândru de ceea ce face, pentru că în fiecare lucrare depune suflet, dedicație și multă dragoste.