A rămas fără teren oferit de Colegiul Agricol

Indiferența costă scump, chiar dacă ai luptat în Transnistria. Dovadă este cazul lui Serghei Gîrlovan de 52 de ani din raionul Soroca, veteran al războiului de pe Nistru. După 25 de ani de când a primit în folosință un lot de pământ pentru a-și construi o casă, bărbatul s-a trezit că statul i-a luat terenul înapoi, relatează NordNews.

Serghei Gîrlovan, veteran de război: „Mi s-a dat în 1995 din partea Colegiului Tehnic Agricol ca lucrător la instituție, dar și ca participant la războiul de pe Nistru. Eu am făcut documentele care au trebuit, am scos de la Arhitectură planul arhitectorial, decizia de a construi, documentele care erau necesare eu le-am făcut, ca să fie documentat totul. Unica ce n-am știut sau nu mi s-a dat, a fost titlul pe pământ.”

A plătit an de an impozit funciar, ca în 2020 să afle că terenul atribuit, de fapt, nu-i mai aparține.

Serghei Gîrlovan, veteran de război: „Până în 2020 eu n-am avut conflict cu nimeni, nici cu primăria. Când am aflat că pe bucățica mea, pe lotul meu se ridică construcții, eu m-am adresat la primărie. Aceștia mi-au dat răspuns că eu nu dețin acest lot de pământ. El a fost sustras de către primărie în anul 2009.”

Serghei Gîrlovan povestește că vecinul de parcelă, un agent economic care-și desfășoară activitatea de service auto, și-ar fi extins în mod abuziv construcția.

Serghei Gîrlovan, veteran de război: „În 2020, el (vecinul n.r.) strică o bucată de gard și își scoate construcția pe pământul meu. Acum eu am îngropat piloni lângă hotarul lui ca acesta să știe și să nu se mai bage mai departe, așa cum a făcut cu această construcție.”

Și Aliona Mînzat vine cu acuzații în adresa agentului economic. Potrivit femeii, acesta își desfășoară ilegal activitatea, iar din cauza modului de folosință a stației de reparație și întreținere a autoturismelor, casa sa riscă să se surpe.

Aliona Mînzat, locuitoare, s. Zastînca, r. Soroca: „Prestează servicii de vulcanizare, reparare, spălătorie, mai nou, servicii de parcare a tirurilor, care se află aproape de casa mea, noi ne aflăm într-o zonă rezidențială. Am fisuri în casă, în pereți, are loc tasarea podelei din cauza la vibrațiile care se fac în urma folosirii aparatajului pentru vulcanizarea roților la camioanele de tonaj mare.”

Femeia spune că a scris zeci de plângeri la poliție și primărie, dar în zadar. Iar pentru că vrea liniște și dreptate a acționat agentul economic, dar și primăria în judecată.

Aliona Mînzat, locuitoare, s. Zastînca, r. Soroca: „Eu primesc niște răspunsuri unde se observă foarte bine un protecționism pentru acest proprietar. Consider că dumnealor nu vor să atragă atenție la problema mea. Am ajuns la concluzia că peste tot mână pe mână se spală.”

Valeriu Covalciuc, primar, s. Zastînca, r. Soroca: „Eu am înaintat trei prescripții de stoparea activității. Eu am omis dispoziția de abrogarea Notificării care a fost elaborată de către primăria satului Zastînca privind funcționarea. În a 30-a zi, dacă nu mă greșesc, Cancelaria de Stat a abrogat dispoziția primarului de retragere a Notificării.”

Tatăl proprietarei serviciului auto a declarat că învinuirile aduse sunt false, iar lucrările de construcție au fost efectuate în mod legal.

Iurie Pogorevici, administrator service auto: „Când s-au împărțit aceste loturi, nouă primăria ne-a dat câte 12 ari. Pe urmă de la primărie au venit și mie mi s-a cuvenit 13,17 a, cu o „sotcă” în plus. Am actele de la primărie, am de la arhitectorul raionului că mi-a dat voie să construiesc aici. Am actele în regulă, nu sunt „pălit la cap” să construiesc fără ca să am acte.”

Primarul satului Zastînca ne-a declarat că în 2006, atunci când s-au efectuat lucrări de delimitare a terenurilor, Sergiu Gîrlovan nu s-a prezentat la primărie, iar din cauza că acesta nu deținea titlu de proprietar, lotul de pământ a fost înscris drept bunul APL-ului.

Valeriu Covalciuc, primar, s. Zastînca, r. Soroca: „Tot în 2006, din cauza că mai multe persoane străine nu se aflau la noi în teritoriu, noi prin intermediul ziarului raional am dat aviz că toate persoanele care dețin teren în localitatea respectivă să se prezinte la primărie pentru a stabili care sunt hotarele, vecinii din stânga-dreapta, ca să putem să-i atribuim sectorul dat. Domnul Gîrlovan nu s-a prezentat. Acele persoane care nu s-au prezentat și noi n-am putut stabili care sunt proprietarii sectoarelor date, noi am scris terenul dat după APL.”

Igor Morari, specialist pentru reglementarea regimului proprietății funciare și cadastru: „Dacă dumnealui, din 1995 până în 2006, își construia casă de locuit automat i se transmitea în proprietatea dumnealui terenul adiacent casei de locuit. Din motivul că dumnealui nu a construit și nu s-a adresat cu o cerere la primărie ca să fie atribuit terenul în proprietate acesta a fost înregistrat preventiv după administrația publică.”

Mai mult, anul trecut, reprezentanții primăriei, împreună cu Sergiu Gîrlovan, au mers la fața locului și au stabilit noile hotare ale terenului, lucru cu care veteranul de război nu este de acord.

Valeriu Covalciuc, primar, s. Zastînca, r. Soroca: „Eu ca primar, inginerul funciar, șeful postului de poliție, împreună cu Sergiu Gîrlovan și soția acestuia am fost la fața locului, am măsurat sectorul dat, i s-a bătut țăruș cu suprafața de 12 ari, unde dumnealui s-a semnat că este de acord cu măsurarea și suprafața.”

Serghei Gîrlovan, veteran de război: „Cum o să fie transmis în proprietate, dacă pe lotul meu de pământ e ridicată o clădire. – Noi 12 ari am măsurat? – Nu domnul primar. Eu cu acelea (date) nu sunt de acord. Conform deciziei din 1995 prin care am primit, acea bucățică de pâine meritată să fiți buni să mi-o întoarce-ți înapoi.”

Potrivit conducerii Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat, Serghei Gîrlovan ar putea să-și revendice dreptul la lotul de pământ. Totuși, din cauza că acesta nu deține titlul de proprietar, procedura este una anevoioasă.

Veaceslav Burlacu, șef al Oficiului teritorial Soroca, Cancelaria de Stat: „Ieșirea din situație este ca dumnealui să accepte terenul care îi va fi eliberat de către organul executiv, adică de către primar în înțelegere și consultări cu consilierii municipali. Soluția ar fi ca el să agreeze terenul care îi dă primăria.”

Totodată, amintim că locuințele care nu sunt privatizate vor fi transformate în locuințe sociale. Proprietarii trebuie să și le privatizeze până la sfârșitul lunii mai 2024.