A început semănatul porumbului, dar mai târziu față de anul trecut
Agricultorii au început semănatul porumbului, doar că mai târziu cu aproape două săptămâni față de anul trecut, din cauza condițiilor climaterice.
Alexei Ivanov, din satul Mălăiești, raionul Orhei, va semăna porumb pe o suprafață de 100 de hectare. Acest an agricol este total diferit față de precedentul, deoarece nu prea avem precipitații, spune antreprenorul. Totuși, chiar dacă umiditatea în sol este scăzută, nu are de ales și a riscat.
Alexei Ivanov, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Avem foarte puțină umiditate. Noi am hotărât să semănăm acum, cu toate că temperaturile nu sunt stabile pentru porumb. Aceasta este o cultură căreia îi place căldura, dar nu avem de ales. Or pierdem umiditatea, or semănăm, cu speranța că se va încălzi și vom avea recolte de care avem nevoie.”
Anul trecut, pe când semăna porumbul, umiditatea în sol era de aproximativ 75 %, iar acum abia ajunge la 25. Din această cauza, fermierul a micșorat densitatea de semințe la hectar.
Alexei Ivanov, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Practic, acum solul este zvântat, dar din acele puține precipitații s-a acumulat câte ceva. Din cauza secetei, am micșorat și densitatea semințelor la hectar. Dacă la hibridul dat se recomandă 70 000- 75 000, noi semănăm astăzi 60 000, cu speranța că vom avea în jur de 55 000 plante la hectar.”
„Aproximativ doi-trei cm este uscat. Umiditate avem aproximativ de la doi cm în jos. Iată vedeți.
Alexei Ivanov, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: Iată vedeți sămânța, practic, aici este solul umed. Probabil, după masă, cu aceste vânturi, să o adâncim cu un cm mai în jos, dar deocamdată se seamănă în umed. Avem speranța că vom avea ieșirile de care avem nevoie.”
Alexei Ivanov, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Vedeți ce vând este acum, practic în prezent evaporarea este foarte mare cu toate că și resturile sunt deasupra, dar oricum repede se evaporă. Asta a fost și motivul ca să începem cât mai repede, că altă variantă nu știm.”
Într-o zi, agricultorul reușește să semene în jur de 20 de hectare, cu speranța că în timpul apropiat vor fi ploi, de aceea, totodată, aplică și fertilizanți.
Alexei Ivanov, agricultor, s. Mălăiești, r. Orhei: „Odată cu semănatul, noi aplicăm îngrășăminte azotate în jur de 140-150 kg. Dacă vom avea precipitații și nu va fi secetă, și vom avea o cultură de opt-zece frunze, o să mai aplicăm în jur de 200 kg de uree.”
Anul trecut, Alexei Ivanov a avut o recoltă record la porumb. Acesta a strâns în medie 11 tone la hectar.