A început recoltarea primelor căpșuni autohtone din seră

Recoltarea primelor căpșuni din teren protejat a început, însă, în acest an, cu câteva zile mai devreme față de anul trecut. Gheorghe Rusu crește căpșuni în satul Sadova, raionul Călărași. Acesta deține o suprafață de 40 de ari de seră plantată cu căpșun. Prețul din acest an îl bucură pe agricultor, dar vremea din timpul nopții îi dă mari bătăi de cap.

Gheorghe Rusu, agricultor, s. Sadova, r. Călărași: „Față de anul trecut timpul este mai rece. Noaptea este rece, ziua este bună. Căpșuna nu rezistă și multă din ea se strică, umiditatea este înaltă. Sere dacă le deschizi e frig, dacă le închizi nu este aerisire.”

Sera nu are sistem de încălzire, de aceea, temperaturile scăzute din timpul nopții încetinesc procesul de coacere a fructelor.

Gheorghe Rusu, agricultor, s. Sadova, r. Călărași: „Mai greu se coc în acest an. Nu prea este soare și vremea este rece. Și greu se coc. Noaptea ar fi bine să fie nu mai puțin de zece grade Celsius, dar iată diseară se așteptă trei grade Celsius. La trei grade trebuie să o închizi, apar boli și avem multă stricată.”

Anul trecut atât ziua, cât și noaptea a fost mai cald față de anul acesta, spune Gheorghe Rusu. Iar acum, din cauza decalajului de temperaturi, o bună parte din căpșuni sunt afectate, de aceea, fermierul are mare noroc de muncitori, care sortează fructele.

„Rupem căpșuna ușor de la codiță și o așezăm în ladă ca să nu să se deterioreze. Care a coaptă o strângem, care mai puțin coaptă o lăsăm. Care e stricată tot o alegem.” 00:53

”Pe zi, cam ce cantitate de căpșuni culegeți?

Depinde cum se coace. Putem culege și mai mult și mai puțin.”

ALEXANDRU LEAHU, jurnalist AGRO TV MOLDOVA: „Pentru a crea un aspect cât mai atrăgător pentru cumpărător, căpșunile sunt rupte foarte atent, mai apoi aranjate și calibrate. O lada are in medie patru kg. După care, căpșunile merg spre comercializare la piața din Capitală.”

Gheorghe Rusu preconizează să recolteze în acest an de pe suprafața de 40 de ari nu mai puțin de cinci-șase tone.

SNC EL RO, Gheorghe Rusu, agricultor, s. Sadova, r. Călărași: „Dacă  culegem din ambele sere culegem cel puțin zece lăzi, mai apoi 100-200 kg. Astăzi cred că o că culegem vreo 400 kg, din două sere.”

În serele lui Gheorghe Rusu, recoltarea căpșunilor va dura până la sfârșitul lunii mai, după care, acesta va începe culesul din câmp. La piața angro din Chișinău, prețul unui kg de căpșuni este comercializat în medie cu 90-100 de lei.