A început culesul merelor

Toamna a început, așa că mulți agricultori dis-de-dimineață se află în câmp pentru a strânge roada. La Negureni, raionul Telenești, producătorii culeg deja merele. Fructele crescute în livada de 30 de hectare vor ajunge pe mesele moldovenilor, dar și peste hotare.

„Am început cu Gala și am terminat primul cules, am ales ce a fost frumos. Acum a rămas al doilea sort, pe care o sa îl începem peste vreo două săptămâni. A rămas Golden-ul care la fel sunt două soirui, pe primul deja l-am cules.”

„Noi le luăm după calibru. Este calibrul 5, 6 , 7. Inițial mergem cu calibrul 6, 7 și apoi culegem cel mai mic. Cel mai mic, noi îl dăm câteodată la suc, dacă nu se întreabă. El foarte bine se caută, pentru că merg toate peste hotare.” ne-au declarat lucrătorii din livadă.

Cel care a inițiat această afacere este Nicolae Pascal. El petrece puțin timp în livadă, pentru că se ocupă de contracte și căutarea cumpărătorilor.

A investit mult în sistemul de irigare și antigrindină, totuși, din cauza secetei, roada va fi mai mică.

„Deci, la momentul dat, cu prima grupă de mere Gala, am ieșit aproximativ la sub 40 de tone, nu pot spune sigur că sunt 40 de tone, dar roada este cu 20-30% mai mică decât anul trecut. Dacă ar fi media unui hectar de muncă super-intensivă, s-ar ridica la 50 de tone, însă noi avem 35-40 de tone, deci noi avem o roadă mai mică. Totul este din cauza calibrului, adică mere sunt pe pom, dar calibrul este mai mic.” ne-a povestit proprietarul livezii.

Merele de dimensiuni mici, urmează să ajungă în Dubai, Bangladesh și India, iar cele mari vor fi transportate pe piața estică. Pentru un preț mai bun, fructele trebuie să fie culese atent. De aceea, fermierul a creat toate condițiile ca ele să nu se deterioreze.

„Mărul trebuie cules foarte atent pentru că el se strică. Dacă noi îl smulgem așa repede, pe el rămâne pată și de la asta se strică repede.” ne-a mărturisit o zilieră din livadă.

Potrivit specialiștilor, producția de mere din acest sezon va constitui în jur de 530 mii tone, cu aproape 80 de mii mai puțin în comparație cu anul trecut. Pentru consumul intern sunt estimate circa 60 de mii tone, mai puțin cu 23 de mii, iar pentru export – în jur de 220 de mii de tone.