StrategiI de transformare digitală a sectorului agricol
A fost prezentată strategia de transformare digitală a sectorului agricol din Republica Moldova. Prin intermediul programului „Tehnologiile Viitorului în Agricultură” se vor oferi finanțări preferențiale, granturi din partea USAID și Suediei, dar și asistență tehnică specializată.
Programul va fi realizat în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii și Proiectul „Tehnologiile Viitorului”, și este finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Potrivit partenerilor, programul-pilot are un buget total de 10 milioane lei, acordat în mod egal de ambii parteneri.
Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate, USAID Moldova: „Este important să învățăm de la țări inovatoare și să avem alături parteneri de dezvoltare. Tehnologia nu este doar un verificare. Ea este o cunoștință și avem nevoie să învățăm de la cei mai buni și ne bucurăm că în această călătorie de digitalizare avem alături doi parteneri strategici. Este vorba de Guvernul USA și Guvernul Suedez.”
Potrivit Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, pentru fermieri la nivel micro, avantajele programului constituie în primul rând posibilitatea de reducere a costurilor, prin optimizarea alocării de produse fitosanitare datorită digitalizării, dar și sporirea calității produselor.
Maxim Popov, director ADMA: „Ne asumăm din partea agenției să dezvoltăm un manual de operațiuni în vederea valorificării acestor resurse financiare. Vreau doar să fac o singură remarcă pentru fermieri. Dacă una din tehnologii, care dvs. ați dori să le implementați la voi în fermă și nu se regăsește în acest studiu, asta nu înseamnă că ea nu este eligibilă de a fi finanțată.”
Indicele de digitalizare a agriculturii în Republica Moldova este unul scăzut, comparativ cu statele Uniunii Europene și constituie 66 de puncte din 100, arată studiile. Iar principalele bariere sunt accesul la tehnologii din perspectiva prețurilor, abilitățile reduse de utilizare a tehnologiilor, infrastructura de transmisiune a datelor. Astfel de proiecte vor contribui la digitalizarea sectorului.
Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate, USAID Moldova: „Pentru Republica Moldova este o provocare. Vă spun din punctul de vedere a industriei IT. Pentru că, contractele intonaționale în UE sau USA sunt mai atractive. Iar capacitatea locală de a plăti pentru serviciile IT este una foarte mică.”
Proiectul „Tehnologiile Viitorului” în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului. Proiectul are un buget total de 32,8 milioane de dolari și va fi implementat timp de 5 ani.