A fost pregătită cea mai mare plăcintă din Moldova!

A fost veselie mare la un festival din nordul republicii, unde sute de oameni s-au adunat pentru a se distra împreună și, totodată, pentru a promova bucătăria tradițională, cultura și arta, relatează NordNews.

Mâncarea gustoasă și aromată i-a ademenit pe vizitatori în apropiere de satul Elizaveta, unde s-au delectat cu plăcinte, clătite, babă neagră și carne la grătar.

,,Astăzi hrănesc vizitatorii cu cele mai grozave clătite pregătite pe loc, în prezența consumatorilor”, a spus Arina Spătaru, antreprenoare.

,,Astăzi am pregătit frigărui, prepelițe, plăcinte la tigaie cu brânză și verdeață, avem babă neagră foarte gustoasă. Totul este pregătit de casă. Avem și legume la grătar”, a spus Maria Murea, bucătăreasă.

Ce fel de grătar fără un vin gustos autohton?

,,Avem nouă sorturi de vin în vrac și șase sorturi în sticle.  E produs natural, autohton, fără adaosuri”, a spus Ion Dragan, antreprenor.

În cadrul festivalului spicului de grâu a fost pregătită cea mai mare plăcintă din Moldova.

 De pe mese nu au lipsit produsele apicole, obiectele de artizanat și lucrările hand-made.

,,Astăzi avem două tipuri de miere, cea de salcâm, care nu se cristalizează timp de câțiva ani și avem miere de rapiță. Am adus diferite mix-uri cu miere de salcâm, dar și un produs care se găsește doar la noi, miere cu urzici.  Beneficiile sunt o sumedenie pentru că urzica este o plantă medicinală, coboară tensiunea arterială, reduce riscul de apariția a cancerului cu 60%”, a povestit Sergiu Vulpe, antreprenor.

,,Am venit cu o gamă largă de opinci, diverse căciuli și bondițe, de la tradiționale până la moderne”, a menționat Alexandra Oleinic, meșter popular.

,,Am venit cu aromatizatoare pentru dulapuri cu diferite arome, lumânări în păhare și flori „nemuritoare”.  Le numim așa pentru că se păstrează tot timpul”, a povestit Galina Samoșchina, antreprenoare.

Evenimentul a culminat cu prestațiile interpreților Pasha Parfeni și Satoshi.

,,Am avut mai multe evenimente în nordul Moldovei. Vreau să vă spun că mereu sunt primit foarte călduros și aceste evenimente au un specific aparte”, a menționat Pasha Parfeni, interpret.

,,Eu am emoții de la tot procesul, de la procesul de creație. Nu cred că asta este, neapărat, e bine, dar nu am track. Acest este mediul în care mă simt confortabil și ok”, a spus SATOSHI, interpret.

Oamenii spun că sunt dornici de astfel de evenimente la care se pot recrea împreună cu cei mici.

,,Foarte frumos, interesant, pentru copiii noștri e ceva extraordinar. Ce v-a plăcut cel mai mult? Clătita cu ciocolată și concertul, care este superb.”

,,E pentru ca oamenii să iasă, să se recreeze după zilele de muncă, copiii să se distreze, mai ales că e vacanță. E bine să vină copiii pentru că prea puține evenimente sunt organizate pentru ei.”

,,Noi suntem dornici de festivaluri de vară pentru că ele sunt cele mai frumoase. Oamenii se îmbracă frumos și ies la distracție cu copiii. La Bălți foarte rar le găsim. Sunt organizate mai mult în Chișinău”, au spus oamenii.

Organizatorii au reușit să adune la un loc aproape 20 de ansambluri din nordul Republicii Moldova.

,,Scopul acestui eveniment este de a aduna lumea în jurul tradițiilor și valorilor noastre naționale,  Oamenii pot să vină, să cunoască diferite obiceiuri, tradiții din diferite colțuri ale R. Moldova.  Avem o echipă foarte bună, în primul rând familia mea și mulți voluntari care ne-au ajutat cu drag”, a comunicat Ciprian Spătaru, organizator Spic Folk Fest, administrator AO „Primăvara care ne Unește”.

Festivalul este la cea de-a doua ediție.