A construit o seră ecologică din 70 de mii de sticle / FOTO

A construit o seră ecologică din 70 de mii de sticle. Este vorba despre Victor Voina, un antreprenor din raionul Cahul care a pus accent pe eco-eficiență, investind în reciclare și sustenabilitate în afacerea pe care o deține. El este beneficiar al Programului  „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF, care i-a acordat prin concurs un grant de 25.000 de euro.

Sticlele au rolul unui termoconductor eficient, care degajează cantitatea necesară de energie termică pentru a încălzi sera, fără a fi necesară utilizarea unei alte surse de căldură.

„Datorită acestui grant nu am ales calea diasporei și am reușit într-un singur an tot ce s-ar fi putut realiza în cinci. Această investiție a însemnat realizarea unui vis personal, de a avea o fermă agricolă unde cultivăm produse organice, sănătoase”, povestește cu însuflețire Victor Voina.

În Cahul, familia Voina mai deține un restaurant. Ca și oricare alt local, acesta genera o mulțime de deșeuri, care nu puteau fi reciclate în raion și riscau să ajungă la gunoi. Victor a decis să ofere deșeurilor o nouă șansă la viață. Și dacă sticlele goale, care se adunau cu duiumul, și-au găsit rostul la construcția serii, zațul de cafea și conservele și-au găsit și ele o utilitate.

„Zațul de cafea este un deșeu plin de minerale, de micro și macroelemente atât de necesare culturilor agricole. Lăsat la fermentat, zațul de cafea și cojile de ou cu adaos de iarbă verde devin un substrat acid.”

,,După cum se știe, solul acid este potrivit pentru cultivarea afinelor. Astfel, mi-am făcut o poieniță de afine. În recipientele de la conserve, cultivăm verdețuri pe care le oferim cadou clienților noștri fideli sau le vindem doritorilor”, relatează cu entuziasm Victor.

Pe viitor, Victor își dorește să-și deschidă propria agro-pensiune, unde vizitatorii vor putea singuri să-și culeagă verdețuri, legume și fructe.