Aloe vera în inima podgoriei: Cum se reinventează viticultorii francezi în fața schimbărilor climatice

În contextul schimbărilor climatice și al secetei persistente din sudul Franței, un viticultor din regiunea Fitou, a decis să își diversifice activitatea agricolă prin introducerea culturii de aloe vera. Această plantă, adaptată mediilor aride și cu necesar redus de apă și produse fitosanitare, s-a dovedit a fi o alternativă mai rentabilă decât vița de vie sau alte plante aromatice precum rozmarinul, care nu a oferit același randament economic, notează agrepres.ro.

Decizia sa reflectă o tendință mai largă în rândul agricultorilor francezi, care încearcă să se adapteze la noile condiții climatice prin defrișarea parțială a viilor și introducerea unor culturi mai rezistente, cum ar fi măslinii, arborii de fistic sau de roșcove. În cadrul unui program guvernamental, peste 5.000 de hectare de vie urmează să fie înlocuite doar în departamentul Aude. Viticultorul de exemplu, a redus suprafața cultivată cu viță de vie de la 18 la 9 hectare în ultimii cinci ani, dedicând o jumătate de hectar aloei vera și având planuri de extindere.

Deși nu intenționează să renunțe complet la viticultură, el recunoaște nevoia de adaptare a metodelor de lucru. El rămâne atașat de tradiția familială, fiind viticultor din a 13-a generație, însă este conștient că sustenabilitatea economică impune diversificare. Cultura de aloe vera, cu aplicații în domeniul cosmetic și alimentar, s-a dovedit deja profitabilă, oferindu-i stabilitate într-un context agricol tot mai nesigur.

Citiți mai mult:

Exporturile Moldovei în cădere, importurile explodează: Dezechilibru comercial tot mai adânc în martie 2025

Inaugurarea serei ,,ORIZONT ECO LIFE’’ la Liceul Teoretic Orizont

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.