Producția agricolă în scădere: scădere semnificativă a efectivului de animale și creștere modestă în sectorul laptelui și ouălor
În perioada ianuarie-martie 2025, producția globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile a înregistrat o scădere de 9,5 la sută față de aceeași perioadă a anului 2024, ca urmare a reducerii producției animaliere cu 10 la sută. Ponderea producției animaliere în volumul total al producției agricole a fost de 97,4 la sută. Această scădere a fost generată în principal de reducerea producției de animale în greutate vie cu 15,1 la sută, atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației.
Sursa foto: Biroul Național de Statistică
De asemenea, în acest trimestru, producția de lapte a înregistrat o ușoară creștere de 0,6 la sută, datorată majorării producției în întreprinderile agricole, cu 19,7 la sută. În schimb, în gospodăriile populației, producția de lapte a scăzut cu 4,5 la sută. În ceea ce privește producția de ouă, aceasta a crescut cu 2,9 la sută, grație majorării producției în întreprinderile agricole, unde creșterea a fost de 6,9 la sută, iar în gospodăriile populației producția de ouă a scăzut cu 6,6 la sută.
Sursa foto: Biroul Național de Statistică
Scăderea producției de animale a fost în special cauzată de reducerea efectivului de porcine, care a scăzut cu 18,9 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Această scădere a fost mult mai accentuată în întreprinderile agricole, unde numărul porcinelor s-a redus cu mai mult de 25 la sută, principalul factor fiind infecția cu Pesta porcină africană. Totuși, reducerea efectivului de animale a fost parțial compensată de creșterea numărului de bovine, ovine și păsări în sectorul întreprinderilor agricole.
Citiți mai mult:
„Micii Dubai”, noul trend gastronomic care face furori pe rețelele sociale
Îngheț rar de primăvară: culturile agricole, serios afectate de temperaturi negative
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.