Păstrăm tradiția! Atelier de încondeiere a ouălor la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău
Tradiționalul atelier de încondeiere a ouălor pascale s-a desfășurat, ieri, în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. Atelierul a reunit meșteri populari, directori de casă de cultură, tineri și părinți cu copii.
Încondeierea ouălor este una dintre cele mai vechi și reprezentative tradiții românești, un proces ce presupune aplicarea succesivă a straturilor de ceară și vopsirea ouălor pentru a crea modele complexe și simboluri de o frumusețe deosebită. Fiecare simbol utilizat are o semnificație culturală și spirituală aparte, păstrând o conexiune strânsă cu moștenirea populară.
Andrei Prohin, secretar științific, în cadrul Muzeului de Etnografie spune că uneori sala este neîncăpătoare pentru că sunt mulți doritori de a participa. „Avem multe solicitări. Chiar sunt mai multe solicitări decât capacitatea angajaților noștri de a instrui. Vin și adulți și părinți cu copilași mici.”
Dincolo de rolul estetic, încondeierea ouălor este o veritabilă artă ce transmite mesaje despre viață, familie, natură și divinitate.
De peste 20 de ani, Muzeul de etnografie și istorie naturală organizează ateliere de încondeiere a ouălor. Cele mai reușite lucrări ajung să fie expuse în incinta muzeului, acolo unde este amplasată o colecție veche de ouă încondeiate din anul 1906.
Citiți mai mult:
https://agrotv.md/cum-alegem-corect-carnea-de-miel-pentru-masa-de-paste/
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.