Duminica Floriilor: semnificații și tradiții la creștinii ortodocși

În fiecare an, în ultima duminică înainte de Paște, se sărbătoresc Floriile, denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Sărbătoarea de Florii este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin-ortodox, marcând intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de răstignire. Aceasta este prăznuită întotdeauna în duminica de dinaintea Paștelui și deschide Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, perioada de pregătire spirituală intensă pentru Înviere.

Potrivit relatărilor evanghelice, Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un asin, iar mulțimile L-au întâmpinat cu ramuri de măslin sau finic, strigând „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului!”

Deoarece pe teritoriul românesc nu cresc finici, românii întrebuințează rămurele verzi de salcie, ale cărei flori se numesc „mărțișoare”. În zilele noastre, creştinii adună crenguţe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preoţi, apoi le aşază la icoane, ca să-i păzească pe toţi cei din casă de boli. Alţii respectă o altă tradiție de Florii: le prind la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa sau şi îşi încing mijlocul cu ele, fiind convinşi că astfel alungă durerile.

În unele zone, crenguțele de salcie sunt puse înainte de culcare sub pernă de către fetele mari, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an. Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele. Se mai spune că nu este bine să arunci ramurile de salcie uscate din casă până nu aduci unele proaspete ca să le înlocuiești. Astfel, aceste ramuri de salcie, păstrate în casă tot anul, se spune că feresc gospodăria de trăsnete, furtuni și grindină.

În popor se crede că vremea de Florii anticipează prognoza pentru Ziua de Paște. De asemenea, de Florii creștinii au dezlegare la pește, deci sunt premise prepararea bucatelor din pește.

Anul acesta Floriile la creștinii orthodocși, ca și Paștele, vor fi sărbătorite în aceeași zi cu creștinii catolici, respectiv, la data de  13 aprilie și 20 aprilie, fapt ce se întâmplă foarte rar.

Citiți mai mult:

https://agrotv.md/republica-moldova-scapa-de-tarifele-impuse-de-trump-pentru-doar-90-de-zile/

https://agrotv.md/carolina-linte-lipsa-carnii-de-porc-va-fi-de-doi-ani-consecutiv-2025-2026-luand-in-consideratie-termenul-de-populare/

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.