Soluții originale anti-îngheț: Pentru a-și proteja livada, niște agricultori români au recurs la o metodă inedită
Agricultorii din Arad, România, au găsit o soluție pe cât de paradoxală, pe atât de eficientă, spun ei, pentru a-și proteja pomii fructiferi de la îngheț. Soluția magică este, surpinzător – înghețarea intenționată a pomilor!
Fermierii au lut-o înaintea valului de aer glacial și au folosit acestă metodă ca să-și protejeze copacii înfloriți de ger – i-au înghețat intenționat. Cele 15 hectare de livadă de pomi înfloriți: caiși, pruni, cireși, meri și piersici au fost înghețate ca într-o împărăție de gheață.
Înainte de miezul nopții nopții, când temperatura era încă pozitivă, proprietarii livezii au pornit aspersorele și au picurat continuu copacii cu apa din fântână, ce avea temperatura de 10 grade, în timp ce temperatura de afară scădea sub 0 grade Celsius. În timpul nopții, copacii și iarba au înghețat treptat.Proprietarul livezii, Bogdan Piper a explicat secretul acestei metode neobișnuite.
BOGDAN PIPER, proprietar livadă:
Este principiul bălții, de-asupra se formează pojghița de gheață, iar sub ea nu îngheață florile.
Florile atât de prețioase sunt acoperite, astfel, ca într-un glob, iar în interioriorul lui tempertura rămâne pozitivă, acesta reprezintă secretul salvării viitoarelor fructe. Noua metodă folosită după ce altele au dat greș.
GHEORGHE PIPER, administratorul livezii:
De patru ani îngheață continuu și am băgat firma în insolvență, n-am avut încotro. An de an am stropit cu tot felul de substanțe anti-îngheț și n-a fost niciun rezultat.
Fermierii vor menține aspersorele pornite și în perioada următoare pentru că meteorologii nunță temperturi negative. Dacă pomii înfloriți ar fi expuși la o singură noapte de ger, recolta estimată la 500 de tone, ar putea fi compromisă.
Citiți mai mult:
AIPA a autorizat plăți de peste 61 milioane lei pentru fermieri, în doar o săptămână
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.