De la secetă – la îngheț! După criza provocată de secetă, agricultura este lovită de înghețuri, ce pot avea un evect devastator

Agricultura din Republica Moldova, aflată și așa într-o stare de criză din cauza secetei, este lovită din nou – de data aceasta de înghețuri. Ex-directorul executiv al Asociației “Forța Fermierilor”  a publicat pe Facebook o postare în care își exprimă îngrijorarea că valul de înghețuri din această primăvară este fără precedent în ultimele trei decenii, iar temperaturile nocturne scăzute pun în pericol culturile agricol.

  ALEXANDR SLUSARI, ex-director executiv Asociația “Forța Fermierilor”:

„În 30 de ani nu țin minte temperaturi atât de joase, menținute atât de mult timp în primăvară. Se așteaptă friguri timp de cinci zile consecutiv. Ieri, în zona Briceni-Ocnița, dimineața au fost -6…-7°C. Azi dimineață, temperaturi similare sunt înregistrate lângă Bălți.”

Slusari spune că problema nu este doar la nordul țării, fiind afectate și regiunile din centru și sud. Au avut deja de suferit caisul, migdalul, unele soiuri de cireș, piersic și viță-de-vie. Mai grav este faptul că ar putea fi distruse de înghețuri parțial su total culturile de tomnă, cum este rapița, grâul și semînîturile recentedin grup a doua, inclusiv sfecla de zhăr.

„La seceta de trei ani la rând, suportată practic fără niciun sprijin din partea statului, se adaugă o nouă criză majoră”, atenționează Slusari.

Fermierii se tem că lipsa intervenției statului în asemenea situații de criză poate duce la consecințe grave asupra recoltei din 2025, cu un impact devastator asupra securității alimentare și economice a țării.

Citiți mai mult:

Importurile de carne de porc au crescut rapid în 2025. Piața locală acoperă doar 90 la sută din consum

Cățel salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână de 15 metri la Slobozia-Dușca

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.