Căpșuni moldovenești la export: Clusterul bacifer din Ungheni cucerește piața din Europa

Cinci producători agricoli din regiunea Ungheni au reușit să transforme pasiunea pentru producerea căpșunilor într-o afacere prosperă. Antreprenoarea Zinaida Plămădeală a creat împreună cu alți producători un cluster bacifer, un model inovator de colaborare dintre fermierii specializați în cultivarea căpșunilor și a materialului săditor.

TITLU ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, antreprenoare:

„Clusterizarea este o platformă de cooperare eficientă și de creare a parteneriatelor în cadrul lanțurilor valorice, iar acest instrument este unul necesar și oportun dezvoltării sectorului bacifer din raionul Ungheni, dar și pentru toată țara.”

 

Agricultorii gestionează terenuri cu o suprafață de 40-50 hectare în satele Sculeni și Petrești și culeg cam 1.200 de tone de căpșuni în fiecare sezon. Regiunea Ungheni este bogată în resurse naturale generoase, precum apă multă pentru irigații. În plus, vecinătatea cu România, oferă o piață mare de export pentru produsele autohtone în UE.

Clusterul bacifer din Ungheni a beneficiat de asistență financiară din partea UE, în cadrul Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, în valoare de 100.000 euro în 2022. BanIi au fost investiți în infrastructura esențială pentru păstrarea calității fructelor: camere de pre-răcire, depozite frigorifice și  spații de uscare a fructelor.

În 2023, afacerea a beneficiat de instalarea unei centrale fotovoltaice de 100kW, o instalație complexă ce a redus semnifictiv consumul de energie.

Totodată, antreprenorii au beneficiat de formare și consultanță în afacere, bazate pe modelul clusterizării și au particcipat la diverse târguri și expoziții, care le-au oferit oportunități de colaborare cu alți oameni de afaceri.

Citiți mai mult:

27 de afaceri agricole au obținut sprijin prin Facilitatea de Creditare în Agricultură

Urșii și lupii au provocat pagube de un milion de lei la fermieri din România

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.