Prim-ministrul Dorin Recean a discutat cu locuitorii din satul Roșcani, Anenii Noi, însă aceștia nu au rămas satisfăcuți de discuția cu oficialul

Premierul Dorin Recean a vizitat ieri, 3 aprilie, satul Roșcani, una dintre localitățile afectate de pesta porcină africană și a discutat cu locuitorii. Deși aparent scopul vizitei a fost discutarea problemelor provocate de pesta porcină africană și mirosul puternic provocat de înhumarea porcilor în proximitatea satului, premierul a vorbit mai mult despre Proiectul Bugetul PLUS, privind investițiile în infrastructura locală, aprobat de Guvern ieri. La întrevedere au mai participat reprezentanți ai autorităților locale și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Potrivit ANSA, în prezent focarul a fost lichidat, practic, în totalitate. Sacrificarea porcilor bolnavi s-a încheiat, iar pe teritoriul fermei afectate are loc dezinfectarea tuturor suprafețelor. Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că lichidarea focarului și sacrificare a animalelor s-a făcut rapid,  fiind respectate toate normele sanitar-veterinare.

DORIN RECEAN, Prim-ministrul Republicii Moldova:

„Instituțiile statului s-au asigurat că au fost respectate toate procedurile necesare pentru înhumare, inclusiv că aceste deșeuri și resturi nu nimeresc în apele subterane și nu se răspândesc în sol. Nu există pericol pentru apele subterane, nu există pericol pentru sănătatea cetățenilor nici acum, nici în viitor.”

 

Locuitorii s-au arătat nemulțumiți de faptul că nu au fost informați despre analizele PCR efectuate și nu s-a prezentat Raportul oficial al testării care s-a făcut.

În replică, directorul general ANSA, Radu Musteața, prezent la adunare a dat asigurări că în scurt timp va fi făcut public acest Raport, cu excepția unor date cu carácter personal.

RADU MUSTEAȚA, Director general ANSA:

“O să prezentăm Raportul de încercări prin care s-a confirmat prezența virusului din localitatea Roșcani, Acest raport va fi prezentat în scurt timp, doar că va trebui să respectăm acele date cu carácter confidențial. Va fi prezentat mai întâi primarului și primarul va putea discuta cu cetățenii, încât să aibă încredere că autoritățile au efectuat toate analizele și toate procedurile corecte.”

Referitor la calitatea aerului din împrejurimi, acesta a menționat că valorile înregistrate în cadrul măsurătorilor s-au situat în limitele admise de normele de siguranță. Premierul a dat asigurări că toate instituțiile responsabile sunt implicate pentru a diminua la maxim problema mirosului de grajd de la fermă, care afectează sătenii de ani de zile.În plus, locuitorii au fost îndemnați să raporteze orice suspiciune, în contextul în care există deja riscul infectării cu febra aftoasă în regiune.

 

Localnicii din Roșcani nu au fost, însă, satisfăcuți de discuțiile purtate cu premierul și i-au înmânat o listă de revendicări.

NATALIA BÂRCĂ, locuitoare Roșcani:

“Nu prea suntem mulțumiți pentru că nu s-a răspuns la toate întrebările care noi am așteptat un răspuns mai adecvat ca să fie dat la cetățeni. S-a discutat pe tema cu care a venit domnul Receanu, dar nu s-a discutat tema care ne frământă pe cetățeni.”

La întrevedere premierul a accentuat faptul că Bugetul +PLUS, aprobat, astăzi, de Guvern, prevede mai multe investiții pentru drumuri și infrastructura local, dar și prin susținerea cu bani a tinerilor absolbenți ai universităților care aleg să rămână la sat, fapt ce confirmă că întrevederea a avut mai mult un caracter electoral.

Potrivit datelor Guvernului, în cadrul proiectului Satul European 1 și Satul European Expres, la Roșcani a fost reabilitată rețeaua de alimentare cu apă și a fost extins iluminatul stradal. Prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, a fost modernizat Centrul de sănătate din sat și urmează să fie reconstruită clădirea Casei de cultură.

Citiți mai mult:

Porumbul câștigă teren, grâul în declin: Tendințe globale și impact asupra prețurilor

Interes crescut pentru vița-de-vie, cais și smochine la piața agricolă din Bălți

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.