Comisia Europeană vrea să reducă importurile de zahăr din Ucraina pentru a proteja fermierii UE
Comisia Europeană ia măsuri pentru a reduce importurile de zahăr din Ucraina, în urma plângerilor fermierilor din UE care se confruntă cu scăderea prețurilor din cauza livrărilor masive de zahăr ucrainean. Aceasta face parte dintr-un context mai larg, în care UE a acordat inițial acces liber la piața sa pentru produsele agricole ucrainene, ca parte a sprijinului după invazia rusă, dar fermierii europeni au protestat din cauza impactului negativ asupra producției locale, transmite Reuters.
În cadrul unei întâlniri recente la Paris, comisarul european pentru agricultură, Christophe Hansen, a declarat că importurile de zahăr vor fi reduse semnificativ, dar fără a specifica exact cu cât. De asemenea, Hansen a menționat că se vor rezolva și problemele legate de alte importuri din Ucraina, precum cele de cereale. Aceste măsuri vin ca urmare a protestelor fermierilor, care susțin că importurile ieftine din Ucraina le afectează vânzările și duc la o scădere a prețurilor.
De la invazia Rusiei în 2022, UE a eliminat taxele vamale pentru produsele agricole ucrainene, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a importurilor de zahăr din Ucraina, depășind cotele pre-război. În sezonul 2022-2023, importurile de zahăr ucrainean au ajuns la 400 mii de tone, iar în sezonul 2023-2024 au depășit 500 mii de tone. Aceste importuri masive au determinat o scădere cu mai mult de 30 la sută a prețurilor la zahăr în UE.
Comisia Europeană a stabilit o limită de importuri de 262.650 de tone de zahăr ucrainean pentru 2024 și analizează în continuare impactul acestor importuri asupra pieței interne.
Citiți mai mult:
Vapor cu viței blocat pe mare: animale ajunse într-o stare deplorabilă
Înghețurile de primăvară amenință livezile. Cum își protejează fermierii culturile?
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.