Deficitul de energie din Republica Moldova va fi acoperit prin importuri și investiții în noi capacități de producție

Începând din aprilie 2025, după încheierea sezonului de încălzire, centralele electrice cu termoficare din Chișinău și Bălți vor opri producția de agent termic, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a producției de energie electrică în Moldova. Pentru a acoperi acest deficit, autoritățile moldovene intenționează să majoreze importurile de energie electrică, iar 80 la sută din necesar va proveni din România. De asemenea, se estimează că energia regenerabilă, inclusiv parcurile fotovoltaice, va contribui la reducerea dezechilibrului energetic, notează Radio Europa Liberă.

Pe termen scurt, importurile din România vor deveni esențiale pentru acoperirea deficitului, România fiind deja principala sursă de energie electrică pentru  Moldova, prin contracte bilaterale cu Nuclearelectrica și Hidroelectrica. În plus, autoritățile analizează posibilitatea încheierii unor noi contracte de import cu alți furnizori, inclusiv din Bulgaria. Republica Moldova va continua, de asemenea, să importe energie din Ucraina atunci când aceasta este disponibilă în exces.

În paralel cu creșterea importurilor, guvernul moldovean își concentrează atenția asupra întăririi capacităților interne de producție de energie. Astfel, autoritățile au solicitat Uniunii Europene o centrală electrică pe gaz de 125 MW și zece centrale de mică capacitate, ce ar urma să fie instalate la Termoelectrica și CET Nord. Aceste noi centrale ar ajuta la acoperirea consumului de energie electrică pe tot parcursul anului, nu doar în sezonul de încălzire.

Un alt proiect important vizează construcția a două noi centrale fotovoltaice, cu o capacitate totală de 90 MW, în localitățile Negureni (Telenești) și Rădeni (Strășeni). Acestea vor contribui la creșterea surselor de energie regenerabilă, care vor ajuta la reducerea dependenței de importuri și vor sprijini stabilitatea rețelei electrice. De asemenea, autoritățile sunt în proces de dezvoltare a unui sistem de stocare a energiei în baterii, destinat să optimizeze consumul și să asigure flexibilitatea rețelei.

În ceea ce privește interconectarea rețelei electrice, R. Moldova construiește o linie electrică de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, care va facilita importurile de energie din România. Proiectul, care se află în derulare, va contribui la integrarea rețelei electrice din R. Moldova în sistemul energetic al Uniunii Europene. De asemenea, va fi construită o linie electrică între Bălți și Suceava, cu o stație electrică de 400 kV, pentru a asigura o conexiune mai bună cu rețeaua românească.

Citiți mai mult:

55 de miliarde de dolari pentru refacerea agriculturii ucrainene

Controale fiscale: Peste 1.000 pachete de țigări ridicate și sancțiuni pentru comercializarea ilegală a tutunului

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.