Viticultori și studenți învață tehnici moderne la atelierul de la Cricova: Provocările și viitorul sectorului vitivinicol
La Cricova, a avut loc, astăzi, un Atelier organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), dedicat viticultorilor din zona centrală a țării și membrilor Asociației Vitivinicole cu Indicație Geografică „Codru”. Evenimentul face parte dintr-o serie de ateliere ce au ca scop familiarizarea participanților cu tehnologiile moderne de viticultură, condițiile meteo ce influențează recolta și aspectele legate de subvenționarea sectorului vitivinicol.
Dr. VLADIMIR COROBCA, Coordonator in viticultură, ONVV:
,, La activitate de astăzi, Oficiul Național al Viei și Vinului vrea să familiarizeze participanți cu condițiile meteo din anul precedent care stau la baza recoltei pentru anul următor. După aceasta, o să familiarizăm cu condițiile de iernare viței-de-vie în această iarnă, iar după familiarizarea cu viticultorii și vinificatorii participanți la acest eveniment, cu condițiile de subvenționare, deoarece acestea au fost modificate și nu sunt toți la curent, după care vă vom familiariza cu formele de butuci și principiile de tăiere de viță-de-vie”
În cadrul atelierului, viticultorii și vinificatorii au discutat despre condițiile de iernare a viței-de-vie, importanța tăierii corecte dar și despre noile reglementări privind subvențiile.
DUMITRU GAIDARLÎ, Participant:
,,Forța de muncă este în deficit, nu are cine lucra, astfel ceea ce facem noi este de un interes major pentru agenții economici. Doar o singură persoană cu tot setul de tehnologii și instrumente da și alte detalii de întreținere din primul an de plantare care ne oferă posibilitatea de a prelucra 25-30 hectare fără forță de muncă. Cu aceste informații dorim să ne împărtășim în cadrul seminarului.”
La eveniment au participat și studenți interesați să învețe mai multe despre practicile viticole, care au avut oportunitatea de a e familiariza cu situația din sectorul vitivinicol. Aceștia au avut ocazia să dobândească cunoștințe noi despre tăierea de iarnă a viței-de-vie și despre alte tehnici viticole.
PANG WEI, Participantă:
,, Astăzi am venit la acest seminar deoarece eu ca studentă am nevoie să învăț astfel de practici. Am fost și în anii precedenți la aceste seminare, iar anul aceasta voi însuși ceva nou despre tăierea de iarnă dar și multe altele.”
De asemenea, au fost abordate metodele de tăiere a viței-de-vie și gestionarea eficientă a muncii în condițiile deficitului de forță de muncă, un subiect extrem de relevant pentru agenții economici din sector.
VALERIAN BEJAN, Participant:
,,Astfel de seminare sunt anula, eu încerc să particip de fiecare dată, chiar dacă pare că suntem deja învârstă și cunoaștem destul de bine toate procedurile, mereu sunt unele particularități în comparație de cum a fost anul precedent, dar și ce așteptăm de la anul viitor. În felul acesta ne împrospătăm cunoștințele.”
La finalul evenimentului, organizatorii au anunțat un concurs special dedicat celor care activează în domeniul viticulturii, care va include două etape: una pentru studenți și profesori, iar alta pentru muncitori și agronomi. Acesta va premia cei mai buni tăietori și cunoscători ai principiilor de formare și tăiere a viței-de-vie.
Citiți mai mult:
Două focare noi de pestă porcină africană confirmate în Drochia și Criuleni
Fermierii pot solicita până la 1,5 milioane de lei prin subvențiile pentru măsuri complementare
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.
Devino partener al emisiunii ,,Zona Verde”!
Alătură-te inițiativei noastre pentru un viitor sustenabil și promovează soluții ecologice pentru un public larg.
Află mai multe detalii despre cum poți colabora cu noi accesând link-ul de mai jos!