România înregistrează o scădere semnificativă a efectivelor de bovine, ovine și porcine, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În doar trei ani, țara a pierdut peste 800 mii capete de animale, ceea ce ar putea afecta grav producția internă de carne și lactate, transmite revista-ferma.ro.
Cea mai mare pierdere a fost înregistrată la efectivele de porci, unde numărul acestora a scăzut cu 493 mii de capete. În special, fermele mari, cu personalitate juridică, au fost cele mai afectate, ajungând la pierderi de 575 mii de capete. În schimb, gospodăriile mici, fără personalitate juridică, au înregistrat o ușoară creștere a efectivelor, cu 82 mii de capete.
Și sectorul bovinelor este în declin, numărul acestora reducându-se cu 53 mii de capete, ajungând la un total de doar 1,742 milioane de bovine la finalul anului 2023. Scăderea a fost resimțită mai ales în gospodăriile mici, unde s-au pierdut 60 mii de capete, în timp ce fermele mari au reușit să compenseze parțial această pierdere, crescând efectivele cu 7 mii de capete.
În cazul ovinelor, efectivele au scăzut cu 257 mii de capete, pierderile fiind mai mari în exploatațiile fără personalitate juridică, unde s-au înregistrat minus 322 mii de capete. Pe de altă parte, fermele mari au reușit să crească efectivele cu 65 mii de capete, astfel că la finalul anului 2023 România mai avea doar 9,483 milioane de ovine.
Specialiștii avertizează că reducerea efectivelor de animale ar putea avea un impact negativ asupra producției interne de carne și lactate, crescând dependența României de importuri. De asemenea, fermele mici, care reprezintă baza zootehniei românești, sunt cele mai afectate, ceea ce ar putea duce la dispariția multor gospodării tradiționale.
Citiți mai mult:
Agricultorii pot solicita subvenții de până la 800 mii lei pentru protecția solului
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.