Investițiile în sectorul zootehnic se vor resimți imediat în bugetul public național

Guvernul a enunțat că sectorul zootehnic este o prioritate pentru dezvoltare, astfel că începând cu anul 2023 au fost diversificate măsurile de subvenționare pentru acest sector.

„Peste 30 la sută dintre solicitările de investiții adresate Agenției de Investiții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) au fost orientate către sectorul zootehnic, ori acest sector a demarat niște investiții destul de substanțiale, ce se vor resimți imediat în bugetul public național”, a declarat Diana Coșalîc, directorul adjunct AIPA, în cadrul Emisiunii “Actualitatea la Raport” de la AgroTV Moldova, din 16 ianuarie, la care s-a abordat tema sectorului zootehnic.

Potrivit Dianei Coșalîc, pentru sectorul zootehnic este foarte avantajoasă accesarea subvențiilor în avans, unde antreprenorii pot beneficia de 70 la sută din valoarea investiției, care este plafonată pentru sectorul lapte până la 5 milioane, în diminuare pentru alte sectoare.

DIANA COȘALÎC, director – adjunct AIPA :

Să nu uităm că pentru sectorul zootehnic avem foarte avantajos accesarea subvențiilor în avans, unde în acest sector pot beneficia de 70 de procente din valoarea investiției și ea este plafonată pentru sectorul lapte până la 5 milioane și în diminuare pentru alte sectoare.

Potrivit doamnei Carolina Linte, director- executiv, Asociația Naţională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate „Lapte”, actualmente încă există cerere la produsul primar, laptele brut, de aceea este încurajată investiția în sectorul zootehnic, pentru că există și preț și susținerea din partea statului.

 

CAROLINA LINTE, director- executiv, Asociația Naţională a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate „Lapte”:  

Noi foarte mult colectăm de la populație, procesam în jur de 320 – 360 mii tone. Partea bună este că crește volumul de lapte în exploatații, partea mai puțin bună este că se diminuează cantitatea de lapte în gospodăriile casnice. Dar noi trebuie să trecem  ca tot volumul de lapte necesar procesării și substituirii produselor din import, să trecem să fie din exploatații autorizate. Asta ar fi în jur de 460- 502 mii tone.

Fermierii pot aplica la AIPA până la data de 4 aprilie 2025, pentru proiecte de investiții în creșterea bovinelor, oilor și caprinelor pentru lapte și carne, în cadrul apelului III, lansat de AIPA pentru depunerea cererilor de granturi în sectorul zootehnic.

Emisiunea integrală o puteți viziona pe pagina de Facebook Agro TV Moldvoa.

Citiți mai mult:

Linia de procesare donată fermierilor din Căușeni ruginește în depozite

SUA oferă Moldovei un grant de 1,3 miliarde lei pentru infrastructură și securitate cibernetică

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.