Ion Glodea: „Acum colindul de ceată bărbătească este luat sub protecție, a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial UNESCO.”
Clinchete de clopoței, colinde despre „Leru-i ler”, joc cu măști și multă voie bune la Ediția specială de Crăciun a Emisiunii „La Taclale Amicale”, de pe 25 decembrie, de la Agro TV Moldova.
Ansamblul Etnofolcloric „Doina” ne-a cântat și ne-a încântat, dând starul sărbătorilor de iarnă cu cele mai frumoase tradiții populare: Colindul, „Capra”, Uratul și Semănatul, rămase din moși strămoși, pe care aceștia le promovează cu mândrie generațiilor următoare. Invitații Luminiței au fost Ion Glodea, naist, conducătorul Ansamblului Etnofolcloric „Doina” și soția sa, Diana Calancea, interpretă de muzică folclorică, care au depănat frumoase amintiri din copilăria lor despre iernile de altădată, activitatea ansamblului din anul 2024 și realizările lor pe plan profesional și personal.
LUMINIȚA GODOROJA: Cum erau sărbătorile din copilăria ta?
DIANA CALANCEA:
Așteptam cu nerăbdare perioada colindelor. Mi-amintesc în copilăria mea, iarna era iarnă, cu multă zăpadă. Era o atmosferă de poveste. În copilăria mea portocalele erau mai gustoase, poate pentru că le mâncam doar de Crăciun.
DIANA CALANCEA:
Noi căutăm cântecele din repertoriul nostru să fie cât mai vechi, cât mai simple. Pentru că așa-i, autenticul e simplu, vechi, pentru că veșnicia s-a născut la sat. Am să repet un citat care mă reprezintă: „mai bine să fiu criticată de simplitate, decât toată viața să fiu prefăcută”.
LUMINIȚA GODOROJA: Odinioară colindele erau interpretate de cetele de băieți, dar acum este tendința că doar fetele colindă. Cum a avut loc această trecere?
ION GLODEA, conducător Ansamblul Etnofolcloric „Doina”:
„Acum colindul de ceată bărbătească este luat sub protejare, în cadrul UNESCO, ca element folcloric de patrimoniu. Pe vremuri, se colinda în cete bărbătești, cu un clopoțel, fără instrumente, doar vocile bărbătești, pentru că au un tembru al vocii special. Acum ,un pic s-a mai adaptat, s-a adăugat un fluier, o cobză, o vioară. Colindele au diverse tematici: de gazdă, de fată mare, de nași, de tineri însurăței, de diverse îndeletniciri, pentru că la țară gospopdarii au diverse ocupații, de zi cu zi și în comună se crea colindul respectiv. De aceea, fiecare zonă are colinde specifice. Flăcăii se duceau la gazdă și colindau pentru fata care era de măritat, colindul fetei, iar încetul cu încetul, fetele nemăritate erau incluse în ceata de colindători.
Interviul integral îl puteți viziona pe site-ul nostru sau pe Youtube.
Citiți mai mult:
Protest în fața Parlamentului pentru revizuirea legii protecției animalelor
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.