Deși sunt costisitoare, sistemele de irigație centralizate pot fi o soluție pentru agricultura Republicii Moldova

Octavian Bratosin a discutat în cadrul Emisiunii “Actualitatea la Raport” despre sistemele de irigații din Republica Moldova, ce investiții s-au făcut în reabilitarea acestora și cum va fi viitorul agriculturii în lipsa acestora. Invitații au fost Angela Dogotari, șefa Direcției Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar și Alexandru Stasev, directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din Coșnița.

OCTAVIAN BRATOSIN: Care este strategia Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru extinderea sistemului de irigații existente în țară în acest moment?

ANGELA DOGOTARI, șefa Direcției Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar:

Ministerul a elaborat o Strategie Națională pentru dezvoltarea agricolă pentru anii 2023-2030 și evident domeniul de irigare este revendicat în această strategie și ținând cont de doleanțele agricultorilor este stabilit reabilitarea și construcția sistemelor de irigare prin majorarea suprafeței irigabile de până la 35 mii hectare până în anul 2030. De asemenea a fost elaborat și un Program de implementare a Strategiei unde avem stabilite costurile, care sunt indicatorii pe care dorim să-i atingem în scopul reabilitării sistemelor centralizate. Sunt incluse mai multe măsuri care în rezultat ar duce la dezvoltarea întregului sector, care în ultimii ani din păcate nu prea a fost dezvoltat.

Potrivit datelor MAIA,dintre cele 144 mii ha acoperite cu infrastructură centralizată de irigare din Republica Moldova, doar 35 mii ha pot fi real utilizate, dintre cele ce sunt pe râul Nistru și Prut, ceea ce reprezintă doar 5 la sută din suprafața totală de irigare pe care o pot folosi fermierii actualmente.

 

OCTAVIAN BRATOSIN: Este un sistem de irigații construit de la zero? Cât de dificil a fost să puneți pe picioare un asemenea sistem și să convingeți oamenii să fondeze asociația?

ALEXANDRU STASEV, director executiv Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații Coșnița 

Referitor la sistemul de irigare Coșnița, avem un sistem reabilitat, în perioada 2013-2015, prin Proiectul Compact”, susținut de Guvernul Statelor Unite, pe vechiul sistem de irigare sovietic. Inițial a fost foarte greu de convins agricultorii din teritoriu să se asocieze și să contribuie cât de puțin, să creăm Asociația pentru a putea aplica la acest proiect de finanțare. Acum avem 148 membri, dintre care 60 sunt activi. Din păcate, avem agricultorii ale căror terenuri sunt dispersate, pentru care este cam dificilă implementarea irigației. 60 dintre agricultori au reușit, totuși, să consolideze terenurile într-un singur lot, prin schimburi sau vânzare-cumpărare, fapt ce le permite implementarea irigării la scară largă, fie că este vorba de irigare prin picurare sau prin sisteme de irigare tambur. 

Stasev susține că implementarea sistemelor de irigare centralizate au rezultate foarte bune la recoltă.  Dintre cele 2700 de ha deținute de asociație, 2400 ha au fost reabilitate prin intermediul acestui proiect. În zona de irigare există și în jur de 300 ha la extindere, la care s-a început deja lucrul cu ajutorul IFAD-ului.

OCTAVIAN BRATOSIN: Ce planuri de reabilitare a sistemelor de irigație sunt pe masa ministerului, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare externi?

ANGELA DOGOTARI, șefa Direcției Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar:

Există un Plan mediu de acțiuni pentru anii 2024-2026, ținând cont de solicitările fermierilor, unde sunt incluse asociațiile ce necesită mai stringent reabilitarea sistemelor de irigare. Proiectul estee finanțat cu suportul Băncii Mondiale. Sunt selectate trei subiecte pentru finanțare: la Ștefan Vodă, localitatea Tudora, unde se va majora suprafața irigabilă la circa 2400 ha, în nord, la Tețcani, Briceni, unde suprafața va fi de până la 2000 ha și al treilea, în sud, la Etulia, unde suprafața de irigare va fi majorată la circa 3500 ha. Aceste proiecte sunt în proces de desfășurare.

Potrivit Angelei Dogotari, costul estimativ pentru reabilitarea unui hectar al sistemului de irigare ajunge la 7-10 mii euro. Deși sunt costisitoare, sistemele de irigație centralizate sunt soluția pentru agricultură în Republica Moldova.

Interviul integral îl puteți citi pe agrotv.md.

Citiți mai mult:

Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru fermierii din Dubăsari

 

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.