Creditele ne sugrumă: fermierii din Moldova au ieșit la protest în fața Parlamentului și vor ca autoritățile să-i asculte
Astăzi, fermierii din Republica Moldova au organizat al doilea protest consecutiv în fața Parlamentului, exprimându-și nemulțumirea față de indiferența autorităților în fața crizei agricolă ce afectează sectorul. Agricultorii, membri ai Asociației „Forța Fermierilor”, cer adoptarea unui proiect de lege care să sprijine agricultura și achitarea datoriilor acumulate. Directorul executiv al Asociației, Alexandru Bădărău, a declarat că au inițiat un dialog cu Parlamentul pentru a solicita soluții, însă până în prezent nu s-au luat măsuri concrete.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv Asociația „Forța Fermierilor”: ,,Noi am intrat la Parlament pentru că dorim să avem o discuție cu toți reprezentanții fracțiunilor Parlamentare, am cerut să avem și o audiență în Parlament. Nu știm dacă astăzi va fi scoasă în lectură sau votare acel amendament de lege, pentru că pe noi ne-au amețit deja mișcările acestea atât a Parlamentului cât și a Guvernului. Am elaborat o lege nouă spunându-le că legea veche și ei și-au dat seama că Legea 240 nu a fost una eficientă.”
Totodată, fostul lider al asociației, Alexandru Slusari, a subliniat că autoritățile au promis reforme care nu s-au materializat, iar fermierii se simt trădați.
ALEXANDRU SLUSARI, fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”: ,, Cât se poate de mințit? Legea acesta despre car noi tot vorbim ea fost elaborate nu de opoziție, nu doar de agricultori. Câteva asociații au lucrat împreună cu deputații, șeful comisiei pentru agricultură care reprezintă partidul de guvernare au pregătit lega, ei au văzut că legea lui Bolea nu lucrează, au făcut legea împreună cu agricultorii, au introdus foarte multe puncta benefice pentru fermierii. Legea nu necesită alocări din bugetul, este un proiect normal la care eu m-am bucurat că odată la 4 ani am văzut un proiect de lege scris normal de deputați împreună cu agricultori. Domnul Grosu public a promis că pe 5 decembrie legea va fi votată în două lectură, suntem astăzi pe 19 decembrie și nimic nu s-a întâmplat.”
Fermierii din Republica Moldova solicită adoptarea urgentă a unui proiect de lege care să sprijine sectorul agricol, prelungirea termenelor de licențiere a importului de cereale până la sfârșitul anului 2025, achitarea datoriilor la subvențiile pentru anul 2023 și returnarea accizelor pentru 2024. De asemenea, aceștia cer implementarea unor mecanisme reale de sprijin pentru agricultori, inclusiv acordarea de credite și refinanțare, pentru a face față provocărilor economice cu care se confruntă.
DINU TUDOS, fermier din Cahul: ,,Ședința care a avut loc ieri la Ministerul Agriculturii a fost practic o ședință despre nimic. Deci nu poate Ministerul să hotărască nimic, noi asta am înțeles că nu putem identifica o persoană care are putere de decizie. Doamna ministru la întrebarea cu accizele a spus că de asta se ocupă Ministerul Finanțelor, dar și la întrebările despre TVA.”
Anterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a avut loc o ședință cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. Ministra Ludmila Catlabuga a reafirmat angajamentul ministerului de a sprijini fermierii și de a dezvolta politici sustenabile pentru agricultură, subliniind importanța dialogului constructiv. După întâlnire, ministerul a prezentat pozițiile oficiale în legătură cu revendicările fermierilor, inclusiv prelungirea licențierii importurilor de cereale și oleaginoase, achitarea datoriilor pentru subvenții în 2023, restituirea accizelor și implementarea unui mecanism de credit preferențial pentru anul agricol 2025. De asemenea, a fost subliniată importanța aprobării urgente a Legii secetei.
În fața Guvernului, agricultorii sunt hotărâți să continue lupta, iar dacă autoritățile nu vor răspunde cerințelor lor, amenință cu acțiuni de protest în masă.
Citiți mai mult:
Agenția „Apele Moldovei” reorganizată pentru o gestionare eficientă a apelor
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.