Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut astăzi o conferință de presă în care a făcut o analiză a anului 2024, evidențiind atât realizările semnificative, cât și provocările cu care s-a confruntat țara. Unul dintre principalele mesaje transmise a fost că, în ciuda dificultăților întâmpinate, cetățenii nu vor plăti mai mult pentru gazele naturale în această iarnă față de anul trecut. Cu toate acestea, președinta a avertizat că, în cazul în care va izbucni o criză energetică de la 1 ianuarie, este de așteptat o creștere a prețurilor la energia electrică.
„În pofida acestor situații, în această iarnă pentru consumul de gaze nu vom plăti mai mult decât anul trecut. Iar dacă se declanșează criza energetică de la 1 ianuarie, este foarte clar că prețul la curentul electric va crește”.
Șefa statului a subliniat progresele făcute în fața unor provocări majore și a vorbit despre planurile pentru următorii ani.
„A fost un an în care ne-am confruntat cu provocări serioase la adresa democrației Republicii Moldova. Am reușit să facem față acestor provocări, dar sunt lecții pe care trebuie să le învățăm și lucruri pe care trebuie să le discutăm. Am înțeles care sunt punctele slabe și aspectele pe care trebuie să le îmbunătățim, pentru ca democrația noastră să fie mai puțin fragilă”, a declarat Maia Sandu.
În ceea ce privește securitatea națională, președinta a evidențiat dificultățile generate de conflictul din Ucraina, aflat la granițele Republicii Moldova.
„Acum patru ani, nimeni nu își imagina că vom avea un război la hotarul nostru. Însă, am reușit să facem față acestei situații dificile, să gestionăm problemele și consecințele acestui război. Suntem în continuare o țară pașnică, am reușit să menținem stabilitatea și să ne ajutăm reciproc pentru a face față consecințelor economice și sociale”.
La capitolul parcursului european, șefa statului a remarcat că Republica Moldova este în plin proces de negociere cu Uniunea Europeană, după ce a obținut statutul de țară candidată.
„Avem planuri serioase și concrete pentru următorii ani, astfel încât în anul 2030 să fim pregătiți pentru aderare. Deja am realizat progrese importante, precum reducerea costurilor de roaming, liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană și multe alte realizări”.
Referindu-se la situația internă, Maia Sandu a subliniat că, pe plan politic, justiția rămâne una dintre cele mai slabe verigi ale statului.
„Pe alocuri, reformele dau rezultate, cum ar fi evaluarea externă a judecătorilor, unde avem progrese. Însă, pe alte dimensiuni, lupta împotriva corupției mari, politice și electorale, rămâne o prioritate pentru guvernul meu”.
Citiți mai mult:ANSA promovează producerea materialului săditor conform cerințelor UE
Guvernul alocă 2,6 milioane de lei pentru fermierii din Dubăsari
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.