Vom avea sau nu pâine și cozonaci mai scumpi de Crăciun, din cauza scumpirii gazului?
Scumpirea gazului și electricității și impactul asupra sectorului panificației, aceasta a fost tema discutată în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” de către moderatorul Octavian Bratosin și invitații săi din domeniul panificației: Alexandra Șian, secretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, domnul Veaceslav Guțuleac, preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit și Victor Nistorică, antreprenor în domeniul panificației.
OCTAVIAN BRATOSIN:
Cât de mult vor influența aceste creșteri la resursele energetice prețul final al produselor pe care le cumpărăm de la raft? Scumpirile vin cascadă peste noi, un metru cub de gaze este aproape cu 30 la sută mai scump, iar dacă nu vor fi gaze pentru Centrala de la Cuciurgan de unde ne cumpărăm curent electric? Mai mult ca sigur, de anul viitor vom avea și o scumpire a kilowattului. În sectorul morăritului și panificației gazul este esențial. Autoritățile vin cu compensații pentru cetățeni, între 300 și 800 lei pe lună, însă nu am auzit încă nicio informație despre ajutorul pentru mediul privat.
VEACESLAV GUŢULEAC, preşedintele Asociaţiei Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit
Asistăm la o provocare asupra întregii economii moldovenești, sigur că sectorul panificației și morăritului este cel mai sensibil în această zonă pentru că sunt produse de bază mai ales pentru păturile vulnerabile, cu cât e mai mare gradul de sărăcie cu atât consumul de pâine este mai mare. Avem un consum destul de sporit în Moldova de pâine, circa 100 kg pe cap de locuitor pe an. Impactul se va reflecta inevitabil în prețul produselor de panificație, pentru că este un coeficient foarte mare în producerea lanțului de cost. Per total, o să asistăm la o creștere în funcție de procesul tehnologic. Depinde de fiecare producător în parte dacă va mări sau va menține prețul. De sărbători s-ar putea să avem aceleași prețuri, dar scumpirile sunt iminente.
VICTOR NISTORICĂ, antreprenor din domeniul panificației
Dat fiind faptul că ne-am făcut stocurile de materie, garantat pe decembrie nu suntem afectați deocamdată. Costurile se vor reflecta pe 1 ianuarie. Chiar de ne-am dori, nu putem schimba prețul peste noapte pentru că avem înțelegeri cu partenerii noștri comerciali, de aceea la sărbătorile pe stil nou, și pe cel vechi, vom mânca cozonacul și rulada la prețul vechi. Clar nu va fi uşor. Noi am trecut prin şocul ăsta acum doi ani, când la fel s-a scumpit și gazul de 5 ori și energia electrică. O afacere de morărit este cu o rentabilitate destul de redusă şi este foarte mult bazată pe costurile energetice.Instalarea panourilor fotovoltaice şi trecerea de la încălzirea pe gaz, pe cea cu electricitate a fost o altternativă pentru afacerea noastră în aceste situaţii de criză a gazului.
ALEXANDRA ŞIAN, Secretar de Stat, MAIA
Politica Guvernului presupune susţinrerea păturilor celor mai vulnerabile prin acele scheme de subvenţii care au fost anunţate de reprezentanţii Guvernului. În ceea ce priveşte susţinerea agenţilor economici și producătorilor, din 2022, când au fost şocurile cele mai puternice economice, au fost investite 152 milioane lei pentru prin intermediul instrumentelor de subvenţionare în energia regenerabilă pentru companiile din segmentul agroalimentar. Dosarele pentru 2024 sunt acum în proces de recepţionare, nu am o cifră exactă. Aceste 152 de milioane au fost debursate în anii precedenţi, 2022 şi 2023. Destinaţia acestor resurse a fost cofinanţarea pentru 50 la sută din cheltuielile eligibile, pentru acele panouri fotovoltice, sisteme de încălzire termală, producerea biogazului, orice poate să crească rezilienţa energetică a producătorilor şi procesatorilor din segmentul alimentar.
Interviul complet îl găsiți pe pagina Agro TV Moldova sau pe YouTube.
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.