Ce tip de modificări vizează legea care urmează să fie aprobată pentru sprijinul fermierilor
Fermierii afectați de secetă vor beneficia de o serie de modificări semnificative la legea care urmează să fie aprobată privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024. Acestea prevăd extinderea termenului de aplicare până în octombrie 2025 și clarifică eligibilitatea datoriilor acumulate începând cu 1 septembrie 2022. Proiectul vizează noi reglementări care vor adresa abuzurile în domeniul executărilor silite și vor oferi un sprijin mai solid agricultorilor în fața crizei financiare, transmite bani.md.
ALEXANDRU BĂDĂRĂU, Directorul executiv al Asociației ,,Forța Fermierilor”: „În prezent, legea insolvenței favorizează lichidarea companiilor, iar activele sunt vândute la prețuri foarte mici. Vrem să schimbăm acest lucru prin măsuri legislative și suport financiar suplimentar, precum garanții de stat sau facilități fiscale,”
În cadrul unei sesiuni recente la Parlament, Alexandru Trubca, președintele Comisiei pentru Agricultură, a detaliat modificările propuse la Legea ce privește implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta, ce vizează ajutor fermierilor care se confruntă cu dificultăți financiare. Extinderea termenului de aplicare al legii până pe 31 octombrie 2025 este o măsură importantă, care le va oferi agricultorilor mai mult timp pentru a depăși dificultățile economice. De asemenea, a fost clarificată eligibilitatea datoriilor acumulate începând cu 1 septembrie 2022, eliminând ambiguitățile anterioare ale legislației.
Un alt aspect esențial al modificărilor vizează includerea furnizorilor de inputuri agricole printre beneficiarii legii, precum și restricționarea cesionării creanțelor fără acordul debitorilor. În plus, modificările propun suspendarea executărilor silite, oferind fermierilor posibilitatea de a valorifica activele proprii în condiții mai favorabile. Alexandru Bădărău, președintele Asociației Forța Fermierilor, a subliniat importanța acestor măsuri pentru prevenirea abuzurilor, în special în sudul țării, unde agricultorii se confruntă cu executări silite abuzive.
Citiți mai mult:
În Republica Moldova după gaze ar putea crește tarifele la energie electrică – prognoza ANRE
Premierul Dorin Recean: Riscuri reale de întreruperi în livrarea energiei electrice
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.