În Republica Moldova va fi creat un Oficiu Horticol, ce va contribui la dezvoltarea ramurii în sector, după modelul Oficiului Național al Viei și Vinului
“În Republica Moldova va fi creat un Oficiu Horticol, după modelul Oficiului Național al Viei și Vinului, ce va contribui la dezvoltarea ramurii în sector”, a declarat Vasile Șarban, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul Emisiunii „Actualitatea la Raport”, din 09.12.2024, de la AgroTV Moldova. Prezentatorul emisiunii,Octavian Bratosin, i-a avut ca invitați pe Iurie Fala, director executiv Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe “Moldova Fruct” și pe secretarul de stat din cadrul MAIA, domnul Vasile Șarban. Aceștia au discutat despre Bilanțul anului 2024, estimări și prognoze pentru anul următor din sectorul horticol.
Întrebat despre legislația privind horticuștura și schimbările care vor fi realizate pentru a îmbunătăți situația în acest sector, Vasile Șerban a declarat că urmează să fie promovată spre aprobare o nouă Lege a Horticulturii.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat MAIA:
Legea Horticulturii a fost elaborată împreună cu mediul de afaceri și suportul USAID, a fost promovată prin toate instituțiile statului conform legii. Legea va fi promovată spre Parlament după aprobarea Guvernului, apoi propusă dezbaterilor. Este o lege destul de bună pentru că are câteva prevederi din UE și din România și cel mai important este că va înlocui o lege veche, care este din 1996. Va fi creat și un Oficiu Horticol, care este mult prea important pentru dezvoltarea sectorului. Oficiul Horticol este ambianța dintre sectorul de afaceri și stat, la partea de luare de decizii și la partea financiară. Să țină mâna pe pulsul dezvoltării ramurii horticole.
IURIE FALA, director executiv Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe “Moldova Fruct”:
Legea Horticulturii într-adevăr necesită o ajustare conform politicilor statului în dependență de realitățile în care trăim, inclusiv că horticultura pentru agricultura Republicii Moldova este o ramură foarte importantă. Noi așteptăm fapte și votarea legii. Cert este necesitatea creării acestui Oficiu Horticol, care va cataliza contribuțiile la fiecare. Statul vine cu contribuții egale, cu cât contribuie sectorul, cu atât va contribui și statul, anume pentru a performa pe direcțiile strategice ca sectorul horticol să capete o dinamică sustenabilă de dezvoltare.
OCTAVIAN BRATOSIN: Cum s-a prezentat anul 2024 atât în termeni de producție, cât și comercializarea producției?
IURIE FALA, director executiv Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe “Moldova Fruct”:
N-aș vrea să spun că anul 2024 este anul recordurilor. În acest an a fost acordată multă atenție rezultatelor obținute în 2023, care a fost un an de succes pentru sectorul de fructe proaspete. Și din punct de vedere climateric în 2023 au fost condiții propice, comparativ cu anul 2024, cARe a fost foarte complex și complicat. Noi am înregistrat anul acesta scăderi la producții globale la toate cantitățile. Reducere la producția de mere cu 16 la sută, față de anul trecut, avem reducere drastică în sectorul de prune și la struguri de masă la fel.
Emisiunea completă o găsiți pe site-ul Agro TV Moldova și pe YouTube.
Citiți mai mult:
Măsuri stricte împotriva ilegalităților de la Piața Centrală
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.