Moldova – lider la achiziționarea untului și brânzeturilor din Ucraina

Potrivit Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, în perioada ianuarie-octombrie 2024, au fost exportate 6,1 mii tone de unt produs în Ucraina. Aceasta reprezintă cu 11,6% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, notează logos-pres.

În echivalent valoric, exportul de unt a constituit 40,5 milioane de dolari, cu 11,9% mai mult decât în primele 10 luni ale anului 2023.

Cea mai mare parte a untului ucrainean, pe parcursul celor 10 luni ale acestui an, a fost achiziționată de Moldova (41,3%), Azerbaidjan (13,9%) și Bulgaria (8,7%).

În același timp, exportul de brânzeturi ucrainene în perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost de 10,1 mii tone – cu 40,3% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În echivalent valoric, exportul din cele 10 luni a adus 43,7 milioane de dolari, cu 34% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023.

Principalii cumpărători de brânzeturi ucrainene în perioada ianuarie-octombrie 2024 au fost Moldova (33,1%), Kazahstan (30,2%) și Germania (9,3%).

Anterior, procesatorii ucraineni de produse lactate, invocând dificultățile perioadei de război, au solicitat autorităților din Moldova simplificarea procedurilor de inspecție a întreprinderilor lactate ucrainene de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova (ANSA).

„Deoarece acțiunile militare de pe teritoriul Ucrainei complică deplasarea inspectorilor moldoveni pentru verificările la întreprinderi, s-a propus simplificarea procedurii: verificări la distanță cu participarea și garanția Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei”, au argumentat cererea reprezentanții Uniunii Întreprinderilor Lactate din Ucraina.

Cu toate acestea, ANSA a respins această cerere, invocând preocuparea pentru consumatorii moldoveni.

Prognoze economice pozitive pentru 2024: Creșterea veniturilor și scăderea deficitului bugetar

Moldova se confruntă cu o iarnă teribilă: criza energetică devine un coșmar pentru popor și o încercare pentru autorități

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.