Premierul Dorin Recean a avertizat că există un risc real de întreruperi în livrarea energiei electrice în Republica Moldova. Acesta a subliniat că situația poate fi afectată de diverse provocări externe și interne. Recean a menționat că autoritățile lucrează la soluții pentru a minimiza impactul asupra consumatorilor.
DORIN RECEAN, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Criza energetică din acest an se poate întâmpla din momentul când noi, cei de pe malul drept al Nistrului, nu vom putea cumpăra energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. Și aici este vorba nu doar despre prețul la acea energie electrică, dar este vorba și despre acele distorsionări în rețea, care vor avea loc în momentul când nu ai această capacitate de producere la Cuciurgan. Noi abia în anul 2025, spre sfârșit, vom da în exploatare linia de tensiune înaltă Vulcănești-Chișinău și atunci vom avea circuitul închis pe energia electrică, când vom putea importa toată capacitatea necesară pentru R. Moldova, pentru malul drept, fie prin România, fie prin alte piețe europene. De asta, în condițiile, în care există un risc realist să nu mai existe livrări de gaze naturale în stânga Nistrului, respectiv, noi să nu putem achiziționa energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, asta va fi o problemă tehnică, care riscă să inducă întreruperi de livrare de energie electrică. Și prin asta se caracterizează cea mai importantă componentă a crizei energetice. Spuneam că există un risc real că pot să existe întreruperi de livrare a energiei electrice”
În declarațiile sale făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” Dorin Recean subliniază că Gazprom este obligat să livreze gaze naturale la hotarul cu Republica Moldova, și contestă afirmațiile că Ucraina ar interzice tranzitul. Recean explică faptul că există rute alternative de livrare a gazelor, inclusiv pentru regiunea din stânga Nistrului. El respinge orice legătură între livrarea gazului și datoria invocată de Gazprom, subliniind că aceasta nu există și că un audit internațional a confirmat acest lucru. Mai mult, el subliniază că nu este corect să fie încărcați cetățenii moldoveni cu o datorie neexistentă.
Pe de altă parte, fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a menționat că Gazprom susține existența unei datorii de 709 milioane de dolari, iar auditul a confirmat că suma respectivă este aproape corectă, cu excepția unei părți prescrise de 8,6 milioane de dolari. În acest context, și președinta Maia Sandu a afirmat că auditul a arătat că Republica Moldova nu are datorii față de Gazprom.
Astfel, disputa se centrează pe contradicțiile legate de datoria pretinsă și condiționările impuse de Gazprom pentru livrarea gazului, pe care autoritățile moldovenești le contestă.
Moldova în pragul unei crizei energetice
Guvernul nu a prevăzut sprijin financiar pentru afaceri în contextul creșterii prețurilor la gaze
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber. Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.