86 de femei antreprenoare din agricultură adoptă energia verde și economisesc milioane

86 de femei antreprenoare din agricultură din Republica Moldova și-au sporit reziliența energetică datorită proiectului comun al FAO și PNUD Moldova, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare. Proiectul a sprijinit tranziția la energia verde și aplicarea practicilor agricole durabile, în contextul crizei socio-economice și energetice.

Potrivit PNUD, antreprenoarele au beneficiat de sisteme fotovoltaice, colectoare solare, cazane pe biomasă și utilaje eficiente energetic, economisind anual circa 3 milioane de lei. Printre beneficiare se numără Angela Comendant, care a transformat agropensiunea din Cotiujenii Mari într-o afacere eco-eficientă, și Mihaela Lazăr, care a instalat un sistem fotovoltaic în ferma sa din Telenești, obținând economii de 41.000 lei pe an.

Proiectul, implementat în 16 raioane din țară, a inclus și un program de instruire pentru 1.000 de femei în practici agricole durabile, eficiență energetică și acces la piețe. Totodată, 12 ONG-uri locale au fost instruite să devină formatori pentru agricultoarele din regiuni, contribuind la diseminarea soluțiilor climatice și energetice inteligente.

Intervenția noastră este una esențială pentru dezvoltarea durabilă a producătoarelor agricole, care abordează provocările socio-economice, climatice și energetice actuale. Elveția s-a angajat să consolideze reziliența femeilor, în contextul crizei energetice. Includerea soluțiilor climatice inteligente evidențiază o abordare orientată spre viitor. Iar una dintre cele mai importante realizări pe termen lung este crearea unei comunități de producătoare agricole puternice și interconectate”, a afirmat Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Sprijin de un milion de lei pentru afacerile tinerilor și femeilor din mediul rural
De la catedră la cașcavaluri: o afacere de succes cu energie verde la Hîncești
Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.