Climatul de afaceri din Moldova este învăluit în nori groși și gri. Luminița de la capătul tunelului nu se zărește. Pe lângă faptul că se închid întreprinderi și dispar startup-uri, antreprenorii ajung să ia credite pentru a-și achita alte împrumuturi.
Cifre îngrijorătoare
Expertul Veaceslav Ioniță a prezentat date care ilustrează gravitatea situației: în ultimii 4 ani, 90% dintre noile credite contractate de afaceri sunt destinate acoperirii datoriilor vechi. Gradul de îndatorare este estimat la aproape 2 miliarde de lei. În al treilea trimestru al acestui an, datoriile totale au fost evaluate la 12 miliarde de lei, din care doar 10 miliarde au fost rambursate.
Ce este de făcut?
Dezvoltarea durabilă a întreprinderilor mici și mijlocii este posibilă doar într-o economie stabilă și puternică. Pentru aceasta, mediul de afaceri trebuie eliberat de:
- taxe excesive,
- proceduri complicate de înregistrare,
- obstacole birocratice nejustificate și corupție.
Pentru a combate deficitul de personal și a deschide piețe noi, este esențial să se atragă investitori și să se stimuleze producția locală.
În plus, este nevoie de:
- subvenționarea noilor tehnologii,
- finanțarea proiectelor avansate,
- dezvoltarea infrastructurii logistice.
Din păcate, toate aceste măsuri lipsesc din agenda actualei guvernări.
UCIP IFAD sprijină modernizarea afacerilor agricole cu finanțări de până la 150 mii euro>>>
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.